wyjasni mi ktos metode Gaussa?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
wyjasni mi ktos metode Gaussa?
jak mam wykonac operacje elementarna: odjecie wielokrotnosci 1. wiersza od 2?
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
wyjasni mi ktos metode Gaussa?
Na przykład:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{matrix} 5 & 6 & 7 \\ 1 & 2 & 3 \\ 9 & 8 & 7 \ \end{matrix}\right]}\)
Wykonajmy teraz następującą operację: odejmijmy od wiersza pierwszego wiersz drugi pomnożony przez 2. Otrzymamy:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{matrix} 5-2\cdot 1 & 6-2\cdot 2 & 7-2\cdot 3 \\ 1 & 2 & 3 \\ 9 & 8 & 7 \ \end{matrix}\right] = \left[ \begin{matrix} 3 & 2 & 1 \\ 1 & 2 & 3 \\ 9 & 8 & 7 \ \end{matrix}\right]}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \left[ \begin{matrix} 5 & 6 & 7 \\ 1 & 2 & 3 \\ 9 & 8 & 7 \ \end{matrix}\right]}\)
Wykonajmy teraz następującą operację: odejmijmy od wiersza pierwszego wiersz drugi pomnożony przez 2. Otrzymamy:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{matrix} 5-2\cdot 1 & 6-2\cdot 2 & 7-2\cdot 3 \\ 1 & 2 & 3 \\ 9 & 8 & 7 \ \end{matrix}\right] = \left[ \begin{matrix} 3 & 2 & 1 \\ 1 & 2 & 3 \\ 9 & 8 & 7 \ \end{matrix}\right]}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
wyjasni mi ktos metode Gaussa?
yy cos chyba nie tak. na wikipedii wyczytalam cos innego...
wezmy macierz A=
1 -1 2 2
2 -2 1 0
-1 2 1 -2
2 -1 4 0
po odjeciu wieloktornosci wychodzi cos takiego
1 -1 2 2
0 0 -3 -4
0 1 3 0
0 1 0 -4 ....wiec cos nie tak z tym liczeniem....-- 14 sty 2010, o 21:45 --pomoze ktos???????????
wezmy macierz A=
1 -1 2 2
2 -2 1 0
-1 2 1 -2
2 -1 4 0
po odjeciu wieloktornosci wychodzi cos takiego
1 -1 2 2
0 0 -3 -4
0 1 3 0
0 1 0 -4 ....wiec cos nie tak z tym liczeniem....-- 14 sty 2010, o 21:45 --pomoze ktos???????????
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
wyjasni mi ktos metode Gaussa?
A zastanowiłaś się co tam zrobiono? Widzę, że nie.
1. Od drugiego wiersza odjęto pierwszy pomnożony przez 2.
2. Do trzeciego wiersza dodano pierwszy pomnożony przez 1.
3. Od czwartego wiersza odjęto pierwszy pomnożony przez 2.
Więc nic nie jest nie tak. To, że wykonano tam kilka operacji na raz nie znaczy, że coś w moim rozumowaniu jest źle.
Pozdrawiam.
Ed: Korciło mnie, żeby to napisać - odjęcie od wiersza wielokrotności (innego) to właśnie odjęcie od pewnego wiersza innego pomnożonego przez jakąś liczbę.
1. Od drugiego wiersza odjęto pierwszy pomnożony przez 2.
2. Do trzeciego wiersza dodano pierwszy pomnożony przez 1.
3. Od czwartego wiersza odjęto pierwszy pomnożony przez 2.
Więc nic nie jest nie tak. To, że wykonano tam kilka operacji na raz nie znaczy, że coś w moim rozumowaniu jest źle.
Pozdrawiam.
Ed: Korciło mnie, żeby to napisać - odjęcie od wiersza wielokrotności (innego) to właśnie odjęcie od pewnego wiersza innego pomnożonego przez jakąś liczbę.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2010, o 22:01 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
wyjasni mi ktos metode Gaussa?
to po co pisali odjęcie wielokrotności 1. wiersza od 2., 3. i 4. wiersza,myslalma z ejest na to jakis wzor ze wychodzi taka macierz.
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
wyjasni mi ktos metode Gaussa?
Mnożąc wiersz pierwszy przez pewne liczby uzyskano wiersze będące wielokrotnościami tego wiersza. Następnie te właśnie wielokrotności odjęto od drugiego, trzeciego i czwartego wiersza.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław