Dobry wieczór,
Mam dwie ogromne prośby, mianowicie proszę o sprawdzenie czy prawidłowo wyliczyłam wyznacznik macierzy metodą przekształcania (za pomocą operacji elementarnych):
1. \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&2&3&4&5&6\\1&-1&2&-2&3&-3\\3&2&1&3&2&1\\1&-1&-1&1&2&-2\\4&1&2&3&4&-4\\1&-2&2&2&-3&4\end{vmatrix}}\) = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&2&3&4&5&6\\0&0&1&-3&2&-4\\0&-1&-2&0&-1&-2\\0&-2&-2&0&1&-3\\0&-3&-2&-1&0&-8\\0&-3&1&1&-4&3\end{vmatrix}}\) = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 4&5&4&6&8\\2&3&-3&3&-2\\1&0&0&0&0\\0&0&0&2&-1\\-1&0&-1&1&-6\\-1&3&1&-3&5\end{vmatrix}}\) = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 4&5&4&4&10\\2&3&-3&1&0\\0&0&0&0&1\\1&0&-1&-1&-4\\-1&3&1&-5&-7\end{vmatrix}}\) = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 4&5&5&5&14\\3&3&-2&2&4\\1&0&0&0&0\\-1&3&2&-4&11\end{vmatrix}}\) = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&1&1&1&10\\0&1&-4&0&2\\0&4&3&-3&12\end{vmatrix}}\) = \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&1&1&10\\0&-5&-1&1\\0&-1&-7&8\end{vmatrix}}\) tutaj zastosowałam metodę Sarussa i wynik 357 +57=414
czy to jest dobrze? bo boję się, że gdzieś mogłam popełnić błąd i go nie widzę
2. Czy jeśli główna przekątna macierzy składa się z samych 0 to czy wyznacznik również równa się 0 czy trzeba go wyliczyć?
wyznacznik macierzy metoda przekształceń
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wyznacznik macierzy metoda przekształceń
Ad 2
Wyznacznik jest równy zero gdy wiersz/kolumna jest kombinacją liniową innych wierszy/kolumn
(Możesz to zauważyć gdy po wykonaniu operacji elementarnych co najmniej dwa wiersze/dwie kolumny będą do siebie proprcjonalne lub co najmniej jeden z wierszy /jedna z kolumn się wyzeruje )
Jeżeli na głównej przekątnej znajduje się zero to aby wyznacznik był równy zero to
wszystkie elementy poniżej lub powyżej głównej przekątnej też muszą być równe zero
Wyznacznik jest równy zero gdy wiersz/kolumna jest kombinacją liniową innych wierszy/kolumn
(Możesz to zauważyć gdy po wykonaniu operacji elementarnych co najmniej dwa wiersze/dwie kolumny będą do siebie proprcjonalne lub co najmniej jeden z wierszy /jedna z kolumn się wyzeruje )
Jeżeli na głównej przekątnej znajduje się zero to aby wyznacznik był równy zero to
wszystkie elementy poniżej lub powyżej głównej przekątnej też muszą być równe zero
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
wyznacznik macierzy metoda przekształceń
Chyba nie jest dobrze, bo metodę Sarrusa stosujemy raczej do wyznacznika 3x3Aniamac pisze:\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&1&1&10\\0&-5&-1&1\\0&-1&-7&8\end{vmatrix}}\) tutaj zastosowałam metodę Sarussa i wynik 357 +57=414
czy to jest dobrze?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wyznacznik macierzy metoda przekształceń
Skoro stosujesz operacje elementarne to sprowadź macierz do postaci trójkątnej
(dolntrójkątnej elementy powyżej głównej przekątnej są zerami)
(górnotrójkątnej elementy poniżej głównej przekątnej są zerami)
Ja osobiście wolę stosować jakiś rozkład macierzy np LU=PA
do obliczania wyznacznika macierzy
Rozkład LU
\(\displaystyle{ \begin{cases} lu_{ij}=a_{ij}- \sum_{k=1}^{i-1}lu_{ik}lu_{kj} \ i \geq j \\ lu_{ji}= \frac{a_{ji}- \sum_{k=1}^{i-1}lu_{jk}lu_{ki} }{lu_{ii}} \ i<j \end{cases}}\)-- 14 stycznia 2010, 17:09 --silvaran, Zauważ że Aniamac, zastosował/a schemat Sarrusa to wyznacznika
\(\displaystyle{ 3 \times 3}\)
(dolntrójkątnej elementy powyżej głównej przekątnej są zerami)
(górnotrójkątnej elementy poniżej głównej przekątnej są zerami)
Ja osobiście wolę stosować jakiś rozkład macierzy np LU=PA
do obliczania wyznacznika macierzy
Rozkład LU
\(\displaystyle{ \begin{cases} lu_{ij}=a_{ij}- \sum_{k=1}^{i-1}lu_{ik}lu_{kj} \ i \geq j \\ lu_{ji}= \frac{a_{ji}- \sum_{k=1}^{i-1}lu_{jk}lu_{ki} }{lu_{ii}} \ i<j \end{cases}}\)-- 14 stycznia 2010, 17:09 --silvaran, Zauważ że Aniamac, zastosował/a schemat Sarrusa to wyznacznika
\(\displaystyle{ 3 \times 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
wyznacznik macierzy metoda przekształceń
W sumie nie zauważyłem, ale mógł jeszcze dopisać, ze stosuje rozwinięcie Laplace'a. Na kolosie by się przyczepili za bałaganmariuszm pisze:[...]
silvaran, Zauważ że Aniamac, zastosował/a schemat Sarrusa to wyznacznika
\(\displaystyle{ 3 \times 3}\)