układ równań z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Ulala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 17 lis 2009, o 11:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

układ równań z parametrem

Post autor: Ulala »

Przeduskutuj ilość rozwiązań poniższego układu równań ze względu na parametr \(\displaystyle{ p \in R}\), a następnie rozwiąż go dla \(\displaystyle{ p=1}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ p^{2} y+z = -p \\ x + y - pz = p ^{2} \\y + z = 1\end{cases}}\)

Dla \(\displaystyle{ p=1}\) wyszedł mi ukłąd sprzeczny,
dla \(\displaystyle{ p=0}\) wg mnie układ ma jedno rozwiązanie...
Czy ktoś może mi z tym pomóc?
Podpowiedzieć jak to sprawdzić dla calego R?
ODPOWIEDZ