macierz odwrotna, znajdz A-1
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
macierz odwrotna, znajdz A-1
\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}1&0&1&0&0&0&\\0&1&0&1&0&0&\\0&0&1&0&1&0&\\0&0&0&1&0&1&\\1&0&0&0&1&0&\\0&1&0&0&0&1&\end{array}\right]}\)
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
macierz odwrotna, znajdz A-1
Standardowa metoda to:
- macierz dopełnień algebraicznych, czyli najpierw macierz minorów (\(\displaystyle{ [M_{ik}]}\)), a następnie wymnożenie każdego elementu przez \(\displaystyle{ (-1)^{ik}}\)
- transponowanie macierzy, co daje macierz dołączoną
- podzielenie każdego elementu macierzy przez jej wyznacznik (w tym przypadku przez 2)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
macierz odwrotna, znajdz A-1
Problem
Na okregu dany jest n punktów, i każdemu przypisano pewną liczbę. Znana jest suma liczb sąsiadów każdego punktu i trzeba policzyć te liczby....
\(\displaystyle{ A^{-1} = \left[\begin{array}{ccc}0,5&0&-0,5&0&0,5&0&\\0&0,5&0&-0,5&0&0,5&\\0,5&0&0,5&0&-0,5&0&\\0&0,5&0&0,5&0&-0,5&\\-0,5&0&0,5&0&0,5&0&\\0&-0,5&0&0,5&0&0,5&\end{array}\right]}\)
Na okregu dany jest n punktów, i każdemu przypisano pewną liczbę. Znana jest suma liczb sąsiadów każdego punktu i trzeba policzyć te liczby....
\(\displaystyle{ A^{-1} = \left[\begin{array}{ccc}0,5&0&-0,5&0&0,5&0&\\0&0,5&0&-0,5&0&0,5&\\0,5&0&0,5&0&-0,5&0&\\0&0,5&0&0,5&0&-0,5&\\-0,5&0&0,5&0&0,5&0&\\0&-0,5&0&0,5&0&0,5&\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 13 lip 2006, o 22:59 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 534
- Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
macierz odwrotna, znajdz A-1
to jest zla metoda bo jest zbyt czasochlonna, mozna jej uzyc jedynie w przypadku 2x2bolo pisze:Standardowa metoda to:
- macierz dopełnień algebraicznych, czyli najpierw macierz minorów (\(\displaystyle{ [M_{ik}]}\)), a następnie wymnożenie każdego elementu przez \(\displaystyle{ (-1)^{ik}}\)
- transponowanie macierzy, co daje macierz dołączoną
- podzielenie każdego elementu macierzy przez jej wyznacznik (w tym przypadku przez 2)
i ewentualnie 3x3, dla wiekszych macierzy nalezy stosowac operacje elementarne na sasiedniej macierzy
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
macierz odwrotna, znajdz A-1
No w przypadku większych to fakt, jest czasochłonne. Ale spójrz na macierz z pierwszego postu, wyznaczenie minorów odbywa się praktycznie w pamięci.