Dopełnienie ortogonalne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Elo-Rap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 7 lis 2009, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 25 razy

Dopełnienie ortogonalne

Post autor: Elo-Rap »

Nie do końca rozumiem pojęcie więc powiedzcie mi czy dobrze myślę, jeśli nie to poproszę o wskazowke.

Mam nastepujace zadanie :

Wyznacz dopełnienie ortogonalne następujących podprzestrzeni liniowych :

a) \(\displaystyle{ W = \{x \in R^{4} \ : \ x_{1} + x_{2} + x_{3} - x_{4} = 0 \}}\)

Wyznaczylem bazę tej przestrzeni :

\(\displaystyle{ spanW = \{(1,0,0,1),(0,1,0,1),(0,0,1,1)\}}\)

I moje pytanie brzmi : czy teraz powinienem zortogonalizowac kazdy z tych wektorow z bazy, i te nowe ortogonalne wektory będa tworzyc moje dopelnienie ortogonalne ?

Edit : Dobra problem rozwiązany Dopełnieniem ortogononalnym naszej bazy będzie przestrzen \(\displaystyle{ S = \{(x,x,x,-x) \ : \ x \in R\} tak ?}\)

Pozdrawiam Maciek.
ODPOWIEDZ