macierz odwrotna ze współczynikami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
trixer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 sty 2010, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

macierz odwrotna ze współczynikami

Post autor: trixer »

Witam!
Potrzebuję policzyć macierz odwrotną 4x4, ale ze współczynnikiem i nie mam pojęcia jak to zrobić.
Macierz wygląda tak:

\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{cccc}0,70541312&0,14919170 \cdot a&-0,1&0\\0,05967668 \cdot \frac{1}{a} &1,09140306&0&-0,1\\0,1&0&0,70541312&0,14919170 \cdot a\\0&0,1&0,05967668 \cdot \frac{1}{a} &1,09140306\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ A ^{-1} = ???????}\)

Dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź
Miło będzie jak ktoś pokaże jak to zrobić, jakieś małe wyjaśnienie
Pozdrawiam

-- 11 sty 2010, o 17:42 --

\(\displaystyle{ detA=0,596266616}\)-- 11 sty 2010, o 20:25 --OK, już sobie poradziłem, jak ktoś ma czas może sprawdzić czy dobrze policzyłem

\(\displaystyle{ A^{-1} = \left[\begin{array}{cccc}1,40473641&-0,18790419 \cdot a&0,20294007&-0,04495809 \cdot a\\-0,07516167 \cdot \frac{1}{a} &0,91858922&-0,01798323 \cdot \frac{1}{a} &0,08662416\\-0,20294007&0,04495809 \cdot a&1,40473641&-0,18790419 \cdot a\\0,01798323 \cdot \frac{1}{a} &-0,08662416&-0,07516167 \cdot \frac{1}{a} &0,91858922\end{array}\right]}\)
ODPOWIEDZ