Macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Majka_1976
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 16 gru 2008, o 10:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Przemyśl

Macierz odwrotna

Post autor: Majka_1976 »

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}0&1&3\\-1&2&1\\1&0&-1\end{array}\right]}\)

Czy macierz odwrotna to \(\displaystyle{ A^{-1}=-\frac{1}{6}\left[\begin{array}{ccc}-2&0&-2\\1&-3&1\\-5&-3&1\end{array}\right]}\) ?

I czy macierz odwrotna do macierzy \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\-3&0&0\\4&2&1\end{array}\right]}\) nie istnieje?
Bieniol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 138 razy

Macierz odwrotna

Post autor: Bieniol »

Majka_1976 pisze:Czy macierz odwrotna to \(\displaystyle{ A^{-1}=-\frac{1}{6}\left[\begin{array}{ccc}-2&0&-2\\1&-3&1\\-5&-3&1\end{array}\right]}\) ?
Jeżeli ją transponujesz, to będzie wtedy odwrotna, czyli:

\(\displaystyle{ A^{-1}=-\frac{1}{6}\left[\begin{array}{ccc}-2&1&-5\\0&-3&-3\\-2&1&1\end{array}\right]}\)

Co do drugiego pytania: Owszem, macierz odwrotna nie istnieje, bo \(\displaystyle{ \det A = 0}\)
Majka_1976
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 16 gru 2008, o 10:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Przemyśl

Macierz odwrotna

Post autor: Majka_1976 »

dzięki zapomniałam o transportowaniu
ODPOWIEDZ