Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 6 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y+z=2\\-x+2y+3z=2\\x-y-z=0\\2x-3y-z=1 \end{array}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
Rozwiąż równanie
Wylicz sobie z jedego równania jakąś niewiadomą, na przykład z pierwszego "z" i podstaw ja dalej. Będziesz miał układ równań z dwiema niewiadomymi, a to już proste. Po ich obliczeniu wrócisz do pierwszego.
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Rozwiąż równanie
A jeszcze łatwiej: dodaj sobie stronami pierwsze i trzecie równanie. Dostaniesz od razu \(\displaystyle{ x=1}\). Dalej już prosto
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Rozwiąż równanie
Tworzysz z tego układu macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\-1&2&3&|2\\1&-1&-1&|0\\2&-3&-1&|1\end{array}\right]}\)
I sprowadzasz ją do postaci schodkowej. Potem patrzysz i rozstrzygasz liczbę rozwiązań (za pomocą tw. Kroneckera-Capellego). Jeżeli wyjdzie Ci układ niesprzeczny, to zbiorem rozwiązań układu wyjściowego jest zbiór rozwiązań układu prezentowanego przez tę macierz schodkową.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\-1&2&3&|2\\1&-1&-1&|0\\2&-3&-1&|1\end{array}\right]}\)
I sprowadzasz ją do postaci schodkowej. Potem patrzysz i rozstrzygasz liczbę rozwiązań (za pomocą tw. Kroneckera-Capellego). Jeżeli wyjdzie Ci układ niesprzeczny, to zbiorem rozwiązań układu wyjściowego jest zbiór rozwiązań układu prezentowanego przez tę macierz schodkową.
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 6 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\-1&2&3&|2\\2&0&0&|2\\2&-3&-1&|1 \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\-1&2&3&|2\\2&0&0&|2\\0&-3&-1&|-1\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\-1&2&3&|2\\2&0&0&|2\\1&-2&0&|1 \end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\-1&2&3&|2\\2&0&0&|2\\0&0&3&|3 \end{array}\right]}\)
I stop zaliczyłem.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\-1&2&3&|2\\2&0&0&|2\\0&-3&-1&|-1\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\-1&2&3&|2\\2&0&0&|2\\1&-2&0&|1 \end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\-1&2&3&|2\\2&0&0&|2\\0&0&3&|3 \end{array}\right]}\)
I stop zaliczyłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\-1&2&3&|2\\1&-1&-1&|0\\2&-3&-1&|1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\0&3&4&|4\\0&-2&-2&|-2\\0&-5&-3&|-3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\0&1&2&|2\\0&-2&-2&|-2\\0&-5&-3&|-3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\0&1&2&|2\\0&0&2&|2\\0&0&0&|0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\0&1&2&|2\\0&0&1&|1\\0&0&0&|0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-1&|0\\0&1&2&|2\\0&0&1&|1\\0&0&0&|0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&|1\\0&1&0&|0\\0&0&1&|1\\0&0&0&|0\end{array}\right]}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1 \\ y=0 \\ z=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\0&3&4&|4\\0&-2&-2&|-2\\0&-5&-3&|-3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\0&1&2&|2\\0&-2&-2&|-2\\0&-5&-3&|-3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\0&1&2&|2\\0&0&2&|2\\0&0&0&|0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&|2\\0&1&2&|2\\0&0&1&|1\\0&0&0&|0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-1&|0\\0&1&2&|2\\0&0&1&|1\\0&0&0&|0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&|1\\0&1&0&|0\\0&0&1&|1\\0&0&0&|0\end{array}\right]}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1 \\ y=0 \\ z=1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 6 razy
Rozwiąż równanie
Dzięki Bieniol nie jestem zbyt biegły w tym. Praktyka mnie czeka dłuuuga.
Jeszcze raz dzięki.
Jeszcze raz dzięki.