Równanie z macierzami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Równanie z macierzami

Post autor: acmilan »

A*X=B
det A=0
det B=0

Jak wyliczyć macierz X?
Wojtolino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 263
Rejestracja: 2 sty 2010, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno / Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 17 razy

Równanie z macierzami

Post autor: Wojtolino »

A to będzie istniało w takim razie w ogóle? Według mnie albo nie ma takiej macierzy, albo każda spełnia to równanie, też chętnie się dowiem
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Równanie z macierzami

Post autor: BettyBoo »

A i B są podane, tak? To najpierw ustalasz wymiar macierzy X, potem zapisujesz ją za pomocą elementów, wykonujesz mnożenie i porównujesz. Otrzymujesz układ równań, w którym niewiadomymi są elementy macierzy X.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Równanie z macierzami

Post autor: acmilan »

Tak, A i B są podane. Jeszcze jedno pytanie: ale nie wiadomo ile będzie rozwiązań?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Równanie z macierzami

Post autor: BettyBoo »

Skoro detA=0 to będzie oczywiście nieskończenie wiele rozwiązań. Jeśli chcesz ustalić ilość parametrów to dla stworzonego układu zastosuj tw Kroneckera-Capellego.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ