przekrztałcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Rafix_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 31 mar 2007, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

przekrztałcenie liniowe

Post autor: Rafix_ »

Dane jest przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ T: R^2 \rightarrow R^3}\) takie, że
\(\displaystyle{ T(3,1)=(3,8,4), T(4,3)=(-1,9,7)}\)
Znaleźć wzór na dowolne \(\displaystyle{ T(x_1,x_2)}\)

Bardziej zależy mi na dokładnym wytłumaczeniu i rozpisaniu, niż podaniu samego wyniku.

pozdrawiam R
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

przekrztałcenie liniowe

Post autor: Inkwizytor »

Wektor wynikowy \(\displaystyle{ \vec{t} = (x_1' , x_2' ,x_3')}\)

W przypadku gdy rozszerzamy liczbę współrzędnych to albo ta trzecia ma stałą wartość, albo jest kombinacją liniową tych o niższej pozycji.
\(\displaystyle{ x_3' = a \cdot x_1 + b \cdot x_2}\)
- Podstaw swoje dane
- Otrzymasz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi
dla \(\displaystyle{ x_1'}\) i \(\displaystyle{ x_2'}\) analogicznie
ODPOWIEDZ