\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}3&4&0&-1\\2&0&1&0\\0&4&1&-1\\2&0&0&-1\end{array}\right]}\)
B=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1\\1\\-3\\0\end{array}\right]}\)
detA wychodzi mi 20
x1=1; x2=0; x3=-3/5; x4=-2/5
odp wdg klucza to:
x1=1; x2=0; x3=-1; x4=2
Do policzenia detA zrobilem najpierw tak:
W4=W4-W2, a pozniej to juz mialem (-1)*(-1)^(4+4)*
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&4&0\\2&0&1\\0&4&1\end{array}\right]}\) =20
jakieś wskazówki?-- 9 sty 2010, o 14:28 --jeśli to pomoze w szukaniu blędu to w nastepnym przykladzie znowu mam 2/4 dobrych odp
Oblicz macierz układem cramera
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 sty 2010, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 429
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Takla Makan
- Pomógł: 92 razy
Oblicz macierz układem cramera
1. Nie ma czegoś takiego jak "obliczanie macierzy", może obliczyć wyznacznik macierzy.
2. Nie ma czegoś takiego jak "obliczanie macierzy układem cramera", można rozwiązać układ równań metodą Cramera (znaleźć macierz rozwiązań).
3. Trudno powiedzieć gdzie popełniasz błąd, gdy nie widać obliczeń.
4. Odpowiedzi w kluczu są dobre, wartość wyznacznika policzyłeś dobrze, więc pewnie jakiś błąd rachunkowy przy liczeniu \(\displaystyle{ x_3 \text{ i } x_4}\).
2. Nie ma czegoś takiego jak "obliczanie macierzy układem cramera", można rozwiązać układ równań metodą Cramera (znaleźć macierz rozwiązań).
3. Trudno powiedzieć gdzie popełniasz błąd, gdy nie widać obliczeń.
4. Odpowiedzi w kluczu są dobre, wartość wyznacznika policzyłeś dobrze, więc pewnie jakiś błąd rachunkowy przy liczeniu \(\displaystyle{ x_3 \text{ i } x_4}\).