Rownanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
halker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 2 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: halker »

Moge sobie zrobic cos takiego?

\(\displaystyle{ (\left[\begin{array}{cc}1&4\\2&1\end{array}\right] + 6Y)^{-1} = \left[\begin{array}{cc}3&2\\1&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]=(\left[\begin{array}{cc}1&4\\2&1\end{array}\right] + 6Y)* \left[\begin{array}{cc}3&2\\1&2\end{array}\right]}\)

Po pomnozeniu obustronnie po ktorej stronie powinienem zapisac ta macierz przez ktora mnoze? Tak jak teraz zrobilem jest dobrze?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: Zordon »

jest dobrze o ile macierz \(\displaystyle{ (\left[\begin{array}{cc}1&4\\2&1\end{array}\right] + 6Y)}\) jest odwracalna
halker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 2 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: halker »

Jeszcze sie upewnie Zwrociles uwage na to, po ktorej stronie zapisalem pomnozona macierz? Bo rozwiazywalem to dla macierzy pomnozonej lewostronnie i prawostronnie, tylko ze w ani tu, ani tu nie wyszedl mi dobry wynik:] Poprostu chce wiedziec w ktorym rozwiazaniu u siebie musze poszukac bledu.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: Zordon »

tak, jest tak jak powinno
halker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 2 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: halker »

Dzieki. Dwa plusy ode mnie
ODPOWIEDZ