Metodą eliminacji Gaussa - Jordana rozwiązać układ

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dawidp11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 gru 2009, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Walce

Metodą eliminacji Gaussa - Jordana rozwiązać układ

Post autor: dawidp11 »

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x+y+z=5\\2x+2y =6\\x+2y-z=4 \end{array}}\)



Prosze jeszcze o rozwiązanie tego układu równań Metodą eliminacji Gaussa - Jordana.
Igorx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy

Metodą eliminacji Gaussa - Jordana rozwiązać układ

Post autor: Igorx »

Zapisz najpierw w postaci macierzowej
dawidp11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 gru 2009, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Walce

Metodą eliminacji Gaussa - Jordana rozwiązać układ

Post autor: dawidp11 »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&1&|5\\2&2&0&|6\\1&2&-1&|4\end{array}\right]}\)
miodzio1988

Metodą eliminacji Gaussa - Jordana rozwiązać układ

Post autor: miodzio1988 »

No i wyzeruj sobie jedną kolumnę(zostawiajac jedną jedynkę)
dawidp11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 gru 2009, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Walce

Metodą eliminacji Gaussa - Jordana rozwiązać układ

Post autor: dawidp11 »

Mogłbys wyszczególnić kroki postępowania?
miodzio1988

Metodą eliminacji Gaussa - Jordana rozwiązać układ

Post autor: miodzio1988 »

3 wiersz zemien z pierwszym i za pomocą tej jedynki na samym poczatku zeruj reszte. Nic trudnego
ODPOWIEDZ