oblicz wyznacznik wykorzystując występujące regularności

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
smieja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów wlkp.
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

oblicz wyznacznik wykorzystując występujące regularności

Post autor: smieja »

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccccc}1&1&1&3&3&3\\0&1&1&3&3&0\\0&0&1&3&0&0\\0&0&3&1&0&0\\0&3&3&1&1&0\\3&3&3&1&1&1\end{array}\right|}\)

po operacjach na wierszach otrzymam macierz

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccccc}1&0&0&0&0&3\\0&1&0&0&3&0\\0&0&1&3&0&0\\0&0&3&1&0&0\\0&3&0&0&1&0\\3&0&0&0&0&1\end{array}\right|}\)

i jak teraz wyliczyć wyznacznik ?
miodzio1988

oblicz wyznacznik wykorzystując występujące regularności

Post autor: miodzio1988 »

Rozwinięcie Laplacea . Duzo jest zer wiec ladnie sie bedzie liczylo.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

oblicz wyznacznik wykorzystując występujące regularności

Post autor: Wasilewski »

Odejmij lepiej od szóstego wiersza trzykrotność pierwszego, o piątego trzykrotność drugiego, a od czwartego trzykrotność trzeciego. Otrzymasz macierz trójkątna, a jej wyznacznik to iloczyn wyrazów na przekątnej.
ODPOWIEDZ