układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
układ równań
Mam do rozwiązania dwa układy równań, kombinuję i próbuję mnożyć wiersze, dodawać i odejmować od siebie i nic mi nie wychodzi. Czy mogłabym prosić o napisanie do obu przykładów poszególnych przejść? Czy da sie to jakoś przewidzieć lub zaplanować czy po prostu strzela sie "na ślepo" w nadzieji, że coś wyjdzie?
a) \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-2y+4z+5u+7t=3\\-4x+5y+z-3u+2t=-7\\-6x+9y-7z-13u-12t=-13 \end{array}}\)
b) \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x-4y+z-u+3t=-5\\-3x+4y-2z+u-2t=7\\3x-8y+z-2u+7t=-8 \end{array}}\)
a) \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-2y+4z+5u+7t=3\\-4x+5y+z-3u+2t=-7\\-6x+9y-7z-13u-12t=-13 \end{array}}\)
b) \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x-4y+z-u+3t=-5\\-3x+4y-2z+u-2t=7\\3x-8y+z-2u+7t=-8 \end{array}}\)
układ równań
Jaki masz problem? Tak konkretnie. Pokaz jak robisz to zadanie, a Wy powiemy co zle robisz. Poprowadzimy Cię.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
układ równań
Przykład a:
do wiersza 2 i 3 dodaję wielokrotności wiersza 1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&-2&4&5&7&|3\\0&-3&17&17&30&|5\\0&-3&17&17&30&|5\end{array}\right]}\)
I w tym miejscu jest stop, bo nie wiem co dalej.
Przykład b:
Czy moge najpierw całość podzielić przez 2 żeby była na początku 1, a potem dopiero do wiersza 2 i 3 dodawać wielokrotności?
do wiersza 2 i 3 dodaję wielokrotności wiersza 1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&-2&4&5&7&|3\\0&-3&17&17&30&|5\\0&-3&17&17&30&|5\end{array}\right]}\)
I w tym miejscu jest stop, bo nie wiem co dalej.
Przykład b:
Czy moge najpierw całość podzielić przez 2 żeby była na początku 1, a potem dopiero do wiersza 2 i 3 dodawać wielokrotności?
układ równań
Odejmij trzeci wiersz od drugiego. Wyzerował się, nie? I teraz mozesz sobie zostawic ten wiersz z zerami i zrobic kolejną jedynkę (teraz juz w 2 wierszu) i wyzeruj to co stoi nad nią. i masz postac wierszowo zredukowaną
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
układ równań
Wyzerował się oczywiście . Dalej zrobiłabym tak, drugi podzieliłabym przez -3, i byłaby jedynka, dalej, mając juz tę 1 dodałabym do 1 wiersza podwojony drugi. Dobrze kminię?miodzio1988 pisze:Odejmij trzeci wiersz od drugiego. Wyzerował się, nie? I teraz mozesz sobie zostawic ten wiersz z zerami i zrobic kolejną jedynkę (teraz juz w 2 wierszu) i wyzeruj to co stoi nad nią. i masz postac wierszowo zredukowaną
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
układ równań
Dla pewności pociągnę sprawę do końca:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&0& \frac{-22}{3}& \frac{-7}{3}&-13&|- \frac{1}{3} \\0&1& \frac{-17}{3}& \frac{-17}{3}&-10&| \frac{-5}{3} \\0&0&0&0&0&|0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ x- \frac{22}{3}z- \frac{7}{3}u-13t=- \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ y- \frac{17}{3}z- \frac{17}{3}u-10t=- \frac{5}{3}}\)
Tylko jak z tego odczytać rozwiazanie???
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&0& \frac{-22}{3}& \frac{-7}{3}&-13&|- \frac{1}{3} \\0&1& \frac{-17}{3}& \frac{-17}{3}&-10&| \frac{-5}{3} \\0&0&0&0&0&|0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ x- \frac{22}{3}z- \frac{7}{3}u-13t=- \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ y- \frac{17}{3}z- \frac{17}{3}u-10t=- \frac{5}{3}}\)
Tylko jak z tego odczytać rozwiazanie???
Ostatnio zmieniony 8 sty 2010, o 12:52 przez wishina, łącznie zmieniany 2 razy.
układ równań
No uklad ma nieskonczenie wiele rozwiazan. parametryzujesz zmienne ktore Ci zostaną i juz. Prosty schemacik ktory powinnac znac
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
układ równań
Powinnaś, jeśli miałaś matematykę na tym poziomie, ale ponieważ nie miałaś to nie znasz.miodzio1988 pisze:No uklad ma nieskonczenie wiele rozwiazan. parametryzujesz zmienne ktore Ci zostaną i juz. Prosty schemacik ktory powinnac znac
A tak poważnie, to proszę o rozpis jak to powinno wygladać, bo rozwiązanie z wikipedii mnie przekonuje (układ z konkretnym rozwiazaniem)...
układ równań
No to tutaj masz uklad i konkretne rozwiazanie. Moge Ci to prepisac jak chcesz. Swoj przyklad masz zrobic sama. Uklad jest nieoznaczony i ma nieskonczenie wiele rozwiazan.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
układ równań
O tym właśnie z wikipedii pisałam. Jeśli u mnie sparametryzuję jedna zmienną, powiedzmy "z" i wyliczę z jednego równania, podstawiając do drugiego i porównam stronami, to nic ciekawego nie wyjdzie... Chodzi mi o sam zapis, z którego wynika, że układ jest nieoznaczony, żeby miało to ręce i nogi.