Przekształcenie liniowe L:V \(\displaystyle{ \rightarrow}\)W ma w pewnych bazach przestrzeni liniowych V,W macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&4\\1&1&3\\2&1&5\\1&3&5\\0&1&1\end{array}\right]}\)
Podać wymiar jądra tego przekształcenia
Przekształcenie liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Przekształcenie liniowe
Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&4\\1&1&3\\2&1&5\\1&3&5\\0&1&1\end{array}\right]
\left[\begin{array}{c}a\\b\\c\end{array}\right] =
\left[\begin{array}{c}0\\0\\0\\0\\0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&4\\1&1&3\\2&1&5\\1&3&5\\0&1&1\end{array}\right]
\left[\begin{array}{c}a\\b\\c\end{array}\right] =
\left[\begin{array}{c}0\\0\\0\\0\\0\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
Przekształcenie liniowe
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&4\\1&1&3\\2&1&5\\1&3&5\\0&1&1\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}a\\b\\c\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccccc}a&+2b&+4c\\a&+b&+3c\\2a&+b&+5c\\a&+3b&+5c\\0&+b&+c\end{array}\right]}\)
dobrze?
dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
Przekształcenie liniowe
mi sie wydaje ze w 1 kolumnie beda tylko wyniki :
\(\displaystyle{ a+2b+4c=0}\)
\(\displaystyle{ a+b+3c=0}\)
\(\displaystyle{ 2a+b+5c=0}\)
\(\displaystyle{ a+3b+5c=0}\)
\(\displaystyle{ b+c=0}\)
\(\displaystyle{ a+2b+4c=0}\)
\(\displaystyle{ a+b+3c=0}\)
\(\displaystyle{ 2a+b+5c=0}\)
\(\displaystyle{ a+3b+5c=0}\)
\(\displaystyle{ b+c=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy