Witam. W jaki sposób obliczyć \(\displaystyle{ ||A|| _{2}}\) macierzy:
\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} 1&-3\\-5&2\end{bmatrix}}\)
proszę o pomoc..
norma macierzy..
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
norma macierzy..
hmm, znalazłem taki wzór:
\(\displaystyle{ ||A|| _{2} = \sqrt{\lambda _{max}(A ^{T}A) }}\), gdzie \(\displaystyle{ \lambda _{max}(A ^{T}A)}\) oznacza największą wartość własną macierzy \(\displaystyle{ A ^{T}A}\).
i licząc z niego wychodzi taki wynik: \(\displaystyle{ \frac{13(3+ \sqrt{5}) }{2}}\) i nie wiem czy to jest dobrze...
\(\displaystyle{ ||A|| _{2} = \sqrt{\lambda _{max}(A ^{T}A) }}\), gdzie \(\displaystyle{ \lambda _{max}(A ^{T}A)}\) oznacza największą wartość własną macierzy \(\displaystyle{ A ^{T}A}\).
i licząc z niego wychodzi taki wynik: \(\displaystyle{ \frac{13(3+ \sqrt{5}) }{2}}\) i nie wiem czy to jest dobrze...