Macierze odwrotne
Macierze odwrotne
Witam
Mam wielka prośbę do was.
Może mi ktoś wytłumaczyć jak się oblicza macierz odwrotną macierzy;
na danym przykładzie :
A=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&4&2\\3&2&7\\2&3&1\end{bmatrix}}\)
Mam wielka prośbę do was.
Może mi ktoś wytłumaczyć jak się oblicza macierz odwrotną macierzy;
na danym przykładzie :
A=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&4&2\\3&2&7\\2&3&1\end{bmatrix}}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Macierze odwrotne
Bloonddi,
Chcesz odwrócić tę macierz przy pomocy wyznaczników czy bez ich pomocy ?
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{\det{A}} \cdot {A^{D}}^{T}}\)
lub
\(\displaystyle{ \left[ A|I\right]-> \left[I|A^{-1} \right]}\)
W pierwszej metodzie używasz wyznaczników
\(\displaystyle{ A^D_{ij}= \left(-1 \right) ^{i+j}\det{A_{ij}}}\)
\(\displaystyle{ A_{ij}}\) macierz powstała przez skreślenie i tego wiersza i j tej kolumny
W drugiej metodzie sprowadzasz odwracaną macierz do macierzy jednostkowej
a macierz jednostkową do macierzy odwrotnej
Na obu macierzach wykonujesz te same operacje elementarne
1. Dodanie elementów wybranego wiersza do odpowiednich elementów innego wiersza
2. Pomnożenie elementów wybranego wiersza przez skalar różny od zera
3. Zamiana elementów wybranego wiersza z odpowiednimi elementami innego wiersza
Chcesz odwrócić tę macierz przy pomocy wyznaczników czy bez ich pomocy ?
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{\det{A}} \cdot {A^{D}}^{T}}\)
lub
\(\displaystyle{ \left[ A|I\right]-> \left[I|A^{-1} \right]}\)
W pierwszej metodzie używasz wyznaczników
\(\displaystyle{ A^D_{ij}= \left(-1 \right) ^{i+j}\det{A_{ij}}}\)
\(\displaystyle{ A_{ij}}\) macierz powstała przez skreślenie i tego wiersza i j tej kolumny
W drugiej metodzie sprowadzasz odwracaną macierz do macierzy jednostkowej
a macierz jednostkową do macierzy odwrotnej
Na obu macierzach wykonujesz te same operacje elementarne
1. Dodanie elementów wybranego wiersza do odpowiednich elementów innego wiersza
2. Pomnożenie elementów wybranego wiersza przez skalar różny od zera
3. Zamiana elementów wybranego wiersza z odpowiednimi elementami innego wiersza
Ostatnio zmieniony 4 sty 2010, o 22:14 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 2 razy.
Macierze odwrotne
Przy pomocy wyznaczników.
Możesz wyjaśnić mi w jaki sposób mam to zrobić?
Z góry dziękuje za pomoc :*
Możesz wyjaśnić mi w jaki sposób mam to zrobić?
Z góry dziękuje za pomoc :*
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Macierze odwrotne
Bloonddi,
Jeżeli się nie pomyliłem przy wykreślaniu to będzie tak
\(\displaystyle{ \frac{1}{\det{\begin{bmatrix} 0&4&2\\3&2&7\\2&3&1\end{bmatrix}}} \begin{bmatrix} \det{ \begin{bmatrix} 2&7 \\ 3&1 \end{bmatrix} }&-\det{ \begin{bmatrix} 3&7 \\ 2&1 \end{bmatrix} }&\det{ \begin{bmatrix} 3&2 \\ 2&3 \end{bmatrix} } \\ -\det{ \begin{bmatrix} 4&2 \\ 3&1 \end{bmatrix} }&\det{ \begin{bmatrix} 0&2 \\ 2&1\end{bmatrix}} &-\det{ \begin{bmatrix} 0&4 \\ 2&3 \end{bmatrix} }\\ \det{ \begin{bmatrix} 4&2 \\ 2&7 \end{bmatrix} }&-\det{ \begin{bmatrix} 0&2 \\ 3&7 \end{bmatrix} }&\det{ \begin{bmatrix} 0&4 \\ 3&2 \end{bmatrix} } \end{bmatrix}^T}\)
Jeżeli się nie pomyliłem przy wykreślaniu to będzie tak
\(\displaystyle{ \frac{1}{\det{\begin{bmatrix} 0&4&2\\3&2&7\\2&3&1\end{bmatrix}}} \begin{bmatrix} \det{ \begin{bmatrix} 2&7 \\ 3&1 \end{bmatrix} }&-\det{ \begin{bmatrix} 3&7 \\ 2&1 \end{bmatrix} }&\det{ \begin{bmatrix} 3&2 \\ 2&3 \end{bmatrix} } \\ -\det{ \begin{bmatrix} 4&2 \\ 3&1 \end{bmatrix} }&\det{ \begin{bmatrix} 0&2 \\ 2&1\end{bmatrix}} &-\det{ \begin{bmatrix} 0&4 \\ 2&3 \end{bmatrix} }\\ \det{ \begin{bmatrix} 4&2 \\ 2&7 \end{bmatrix} }&-\det{ \begin{bmatrix} 0&2 \\ 3&7 \end{bmatrix} }&\det{ \begin{bmatrix} 0&4 \\ 3&2 \end{bmatrix} } \end{bmatrix}^T}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2010, o 22:18 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Macierze odwrotne
mariuszm, w macierzy dołączonej pogubiłeś minusy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} \det{ \begin{bmatrix} 2&7 \\ 3&1 \end{bmatrix} }& - \det{ \begin{bmatrix} 3&7 \\ 2&1 \end{bmatrix} }&\det{ \begin{bmatrix} 3&2 \\ 2&3 \end{bmatrix} } \\ - \det{ \begin{bmatrix} 4&2 \\ 3&1 \end{bmatrix} }&\det{ \begin{bmatrix} 0&2 \\ 2&1\end{bmatrix}} & - \det{ \begin{bmatrix} 0&4 \\ 2&3 \end{bmatrix} }\\ \det{ \begin{bmatrix} 4&2 \\ 2&7 \end{bmatrix} }& - \det{ \begin{bmatrix} 0&2 \\ 3&7 \end{bmatrix} }&\det{ \begin{bmatrix} 0&4 \\ 3&2 \end{bmatrix} } \end{bmatrix}^T}\)
Ogólnie odpowiedź jest taka:
\(\displaystyle{ \frac{1}{54} \cdot \begin{bmatrix} -19&2&24\\11&-4&6\\5&8&-12\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} \det{ \begin{bmatrix} 2&7 \\ 3&1 \end{bmatrix} }& - \det{ \begin{bmatrix} 3&7 \\ 2&1 \end{bmatrix} }&\det{ \begin{bmatrix} 3&2 \\ 2&3 \end{bmatrix} } \\ - \det{ \begin{bmatrix} 4&2 \\ 3&1 \end{bmatrix} }&\det{ \begin{bmatrix} 0&2 \\ 2&1\end{bmatrix}} & - \det{ \begin{bmatrix} 0&4 \\ 2&3 \end{bmatrix} }\\ \det{ \begin{bmatrix} 4&2 \\ 2&7 \end{bmatrix} }& - \det{ \begin{bmatrix} 0&2 \\ 3&7 \end{bmatrix} }&\det{ \begin{bmatrix} 0&4 \\ 3&2 \end{bmatrix} } \end{bmatrix}^T}\)
Ogólnie odpowiedź jest taka:
\(\displaystyle{ \frac{1}{54} \cdot \begin{bmatrix} -19&2&24\\11&-4&6\\5&8&-12\end{bmatrix}}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Macierze odwrotne
Bieniol, Już do tego doszedłem dawno nie używałem wyznaczników do odwracania macierzy
przeważnie używam eliminacji Gaussa-Jordana
-- 4 stycznia 2010, 22:44 --
Bieniol,
macierz \(\displaystyle{ A^{D}}\) nazywa się macierzą dopełnień algebraicznych-- 4 stycznia 2010, 22:48 --Bloonddi, polecam Tobie jako lekturę
Mostowski Stark "Elementy algebry wyższej"
Jurlewicz Skoczylas "Algebra Liniowa definicje twierdzenia wzory"
Jurlewicz Skoczylas "Algebra Liniowa przykłady i zadania"
przeważnie używam eliminacji Gaussa-Jordana
-- 4 stycznia 2010, 22:44 --
Bieniol,
macierz \(\displaystyle{ A^{D}}\) nazywa się macierzą dopełnień algebraicznych-- 4 stycznia 2010, 22:48 --Bloonddi, polecam Tobie jako lekturę
Mostowski Stark "Elementy algebry wyższej"
Jurlewicz Skoczylas "Algebra Liniowa definicje twierdzenia wzory"
Jurlewicz Skoczylas "Algebra Liniowa przykłady i zadania"
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Macierze odwrotne
Nie do końca zgodzę się z tym komentarzem. Transpozycja macierzy dopełnień algebraicznych (czyli macierz dołączona) jest oznaczana symbolem \(\displaystyle{ A^D}\).Bieniol,
macierz \(\displaystyle{ A^{D}}\) nazywa się macierzą dopełnień algebraicznych
Tak więc miałem rację pisząc:
Gdyż zawarłem w tej macierzy literkę "T", co oznacza transpozycjęmariuszm, w macierzy dołączonej pogubiłeś minusy:
PS. Nie odbierz tego źle, ale próbuję się obronić
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Macierze odwrotne
Bieniol, według Jurlewicz Skoczylas \(\displaystyle{ A^{D}}\) jest to macierz dopełnień algebraicznych
Nie wiem jak jest u Mostowskiego i Starka bo ciężko dostać ją w sieci
Wikipedia nie jest wiarygodnym źródłem ponieważ jakiś czas temu na wikipedii
oznaczenia podobne do tych u Jurlewicz Skoczylas
Nie wiem jak jest u Mostowskiego i Starka bo ciężko dostać ją w sieci
Wikipedia nie jest wiarygodnym źródłem ponieważ jakiś czas temu na wikipedii
oznaczenia podobne do tych u Jurlewicz Skoczylas
Ostatnio zmieniony 5 sty 2010, o 00:33 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Macierze odwrotne
Wikipedia jednak mówi inaczejmariuszm pisze:także w wikipedii stosują takie oznaczenie dla macierzy dopełnień
Wniosek z tego taki, że są różne szkoły. Mnie na PŁ uczyli (niecały rok temu, więc jeszcze pamiętam), że \(\displaystyle{ A^D}\) to macierz dołączona.
Nie neguję tego, dlatego lepiej będzie urwać dyskusję Dziękuję!Wikipedia nie jest wiarygodnym źródłem ponieważ jakiś czas temu na wikipedii
oznaczenia podobne do tych u Jurlewicz Skoczylas