wartości i wektory macierzy
wartości i wektory macierzy
Wyznaczyć wartości i wektory własne macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&4\\0&2&0\\1&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&4\\0&2&0\\1&0&1\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
wartości i wektory macierzy
W którym momencie masz konkretnie problem ?
Poczytaj np. https://matematyka.pl/post529805.htm#p529805
Poczytaj np. https://matematyka.pl/post529805.htm#p529805
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
wartości i wektory macierzy
Najpierw wyznacz wartości własne.
Potem skorzystaj z tego wzoru co napisałaś ( o ile go dobrze zinterpretowałem) do wyznaczenia wektorów własnych x( osobno dla każdej wartości własnej).
EDIt:
Mi wyszły \(\displaystyle{ 1,2,-3}\). Sprawdź może jeszcze raz swoje obliczenia
Potem skorzystaj z tego wzoru co napisałaś ( o ile go dobrze zinterpretowałem) do wyznaczenia wektorów własnych x( osobno dla każdej wartości własnej).
EDIt:
Mi wyszły \(\displaystyle{ 1,2,-3}\). Sprawdź może jeszcze raz swoje obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
wartości i wektory macierzy
Ten wyznacznik na pewno nie jest iloczynem elementów z przekątnej, bo poniżej przekątnej jest jeszcze 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
wartości i wektory macierzy
Po prostu policz dobrze ten wyznacznik-np. metodą Sarrusa.
\(\displaystyle{ det(A-\lambda I) = \left|\begin{array}{ccc}1-\lambda&0&4\\0&2-\lambda&0\\1&0&1-\lambda\end{array}\right|=...}\)
Dostaniesz trzy wartości własne \(\displaystyle{ \lambda_{1},\lambda_{2},\lambda_{3}}\).
Teraz dla każdej z osobna wyznaczasz odpowiadający jej wektor własny \(\displaystyle{ v}\) np dla \(\displaystyle{ \lambda_{1}=1}\) masz:
Oczywiście ten wektor \(\displaystyle{ v}\) nie może wyjśc zerowy.
\(\displaystyle{ det(A-\lambda I) = \left|\begin{array}{ccc}1-\lambda&0&4\\0&2-\lambda&0\\1&0&1-\lambda\end{array}\right|=...}\)
Dostaniesz trzy wartości własne \(\displaystyle{ \lambda_{1},\lambda_{2},\lambda_{3}}\).
Teraz dla każdej z osobna wyznaczasz odpowiadający jej wektor własny \(\displaystyle{ v}\) np dla \(\displaystyle{ \lambda_{1}=1}\) masz:
\(\displaystyle{ (A-\lambda_{1}I)v=0}\)
\(\displaystyle{ (A-I)v=0}\)
gdzie \(\displaystyle{ I}\) oznacza macierz jednostkową.\(\displaystyle{ (A-I)v=0}\)
Oczywiście ten wektor \(\displaystyle{ v}\) nie może wyjśc zerowy.
wartości i wektory macierzy
\(\displaystyle{ det(A-\lambda I) = \left|\begin{array}{ccc}1-\lambda&0&4\\0&2-\lambda&0\\1&0&1-\lambda\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ det(A-\lambda I) = (1-\lambda )(2-\lambda )(1-\lambda )}\)
\(\displaystyle{ \lambda _{1} = 1; \lambda_{2}=2; \lambda_{3}=-3}\)
\(\displaystyle{ \lambda _{1} = 1}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&0&4\\0&1&0\\1&0&0\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\\x{3}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\\0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 0*x_{1}+0*x_{2}+4*x_{3}=0}\)
\(\displaystyle{ 0*x_{1}+1*x_{2}+0*x_{3}=0}\)
\(\displaystyle{ 1*x_{1}+0*x_{2}+0*x_{3}=0}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=0}\)
\(\displaystyle{ x_{3}=0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=0}\)
dobrze ?
\(\displaystyle{ det(A-\lambda I) = (1-\lambda )(2-\lambda )(1-\lambda )}\)
\(\displaystyle{ \lambda _{1} = 1; \lambda_{2}=2; \lambda_{3}=-3}\)
\(\displaystyle{ \lambda _{1} = 1}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&0&4\\0&1&0\\1&0&0\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\\x{3}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\\0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 0*x_{1}+0*x_{2}+4*x_{3}=0}\)
\(\displaystyle{ 0*x_{1}+1*x_{2}+0*x_{3}=0}\)
\(\displaystyle{ 1*x_{1}+0*x_{2}+0*x_{3}=0}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=0}\)
\(\displaystyle{ x_{3}=0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=0}\)
dobrze ?
wartości i wektory macierzy
Witam, sorry że odgrzewam ale mam do wykonania podobne zadanie i wg. mnie coś jest tu źle policzone, albo ja źle liczę (chodzi mi o wartości własne macierzy). Proszę kogoś o zamieszczenie rozwiązania.
Dzięki z góry
Dzięki z góry
wartości i wektory macierzy
\(\displaystyle{ (1-\lambda )(2-\lambda )(1-\lambda ) +4( -(2-\lambda )*1)) =
1- 2 \lambda + \lambda^{2} + 4 - 4 \lambda + \lambda^{2} - 8 + 4 \lambda=
2\lambda^{2} - 2 \lambda -3}\)
Czy to dobrze jest ?
1- 2 \lambda + \lambda^{2} + 4 - 4 \lambda + \lambda^{2} - 8 + 4 \lambda=
2\lambda^{2} - 2 \lambda -3}\)
Czy to dobrze jest ?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, o 22:05 przez omen2, łącznie zmieniany 1 raz.
wartości i wektory macierzy
Nie wiem właśnie co się nie zgadza, dlatego pytam czy dobrze to robię ? I jaki wyjdzie wynik?