Rachunek macierzowy - Excel

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
brzoza17kar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 sty 2010, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Karlino

Rachunek macierzowy - Excel

Post autor: brzoza17kar »

Witam. Mam takie zadanie:
Zadanie 5. Rozwiąż układ równań z wykorzystaniem rachunku macierzowego
I podane 3 równania:

3a - 4b + 5c = -6
2b - 3a + 5c = 4
5c + 3b + 2a = 8

Mógłby ktoś pomóc? Zadanie MUSI być zrobione w Excelu.
miodzio1988

Rachunek macierzowy - Excel

Post autor: miodzio1988 »

A jakiej pomocy oczekujesz? Mamy to za Ciebie zrobic? Chcesz zeby Ci wytlumaczyc jak dziala Gauss?
brzoza17kar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 sty 2010, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Karlino

Rachunek macierzowy - Excel

Post autor: brzoza17kar »

Najlepiej wytłumaczyć jakich funkcji używać itd. Z resztą dam sobie jakoś radę.

@Edit
OK. Dzięki. Temat do zamknięcia.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2010, o 15:31 przez brzoza17kar, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Rachunek macierzowy - Excel

Post autor: miodzio1988 »

Kod: Zaznacz cały

http://www.google.pl/search?q=uklad+row
... =firefox-a

I szukaj sobie.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Rachunek macierzowy - Excel

Post autor: Mariusz M »

brzoza17kar pisze:Najlepiej wytłumaczyć jakich funkcji używać itd. Z resztą dam sobie jakoś radę.

@Edit
OK. Dzięki. Temat do zamknięcia.
To zależy jakiej metody chcesz użyć (Cramera lub macierzowej)

Metoda Cramera zajmuje dużo komórek ale wystarczy jedna funkcja
(WYZNACZNIK.MACIERZY)

Metoda macierzowa zajmuje mniej komórek ale wymaga trzech funkcji
(MACIERZ.ODW)
(MACIERZ.ILOCZYN)
(INDEKS)

Ogólnie to powinieneś poczytać o tych czterech funkcjach w pomocy
dołączonej do programu

W ramach przypomnienia

Jeżeli korzystasz z metody Cramera to

\(\displaystyle{ x_{i}= \frac{\det{A_{i}}}{\det{A}}}\)

\(\displaystyle{ A}\) macierz główna układu

\(\displaystyle{ A_{i}}\) macierz powstała z macierzy głównej układu przez zastąpienie i-tej kolumny kolumną wyrazów wolnych

Jeżeli korzystasz z metody macierzowej to

\(\displaystyle{ Ax=B}\)

\(\displaystyle{ A^{-1}Ax=A^{-1}B}\)

\(\displaystyle{ x=A^{-1}B}\)

No to chyba tylko takie metody masz do dyspozycji w Excelu

No i jeszcze zostaje coś takiego jak solver ale nie wiem czy się Tobie to przyda

Mógłbyś jeszcze chyba napisać makro do rozwiązywania układów równań
metodą eliminacji Gaussa lub metodą rozkładu macierzy

(Metody eliminacji Gaussa ani metody rozkładu macierzy chyba nie znajdziesz)

miodzio1988, Excel ma własną pomoc i nie potrzeba grzebać w google
tylko wystarczy dokładnie przejrzeć tę pomoc dołączoną do programu

miodzio1988, Excel nie posiada takiej funkcji jak Gauss

(Nazwisko Gauss powinno być pisane przez scharfes s ale nie mam ustawionej klawiatury)
ODPOWIEDZ