wektory współliniowe, równanie parametryczne prostej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
matematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 574
Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 356 razy
Pomógł: 14 razy

wektory współliniowe, równanie parametryczne prostej

Post autor: matematix »

Dane są punkty \(\displaystyle{ A=(1,2)}\), \(\displaystyle{ B=(3,3)}\), \(\displaystyle{ C=(2,-2)}\). Na osi \(\displaystyle{ OX}\) znajdź punkt \(\displaystyle{ D}\) taki by wektory \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) i \(\displaystyle{ \vec{CD}}\) były współliniowe. Rozwiąż to zadanie posługując się równaniem parametrycznym prostej: najpierw wyprowadź równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\), a następnie znajdź punkt jej przecięcia z osią \(\displaystyle{ OX}\). Wyjaśnij dlaczego ten punkt będzie szukanym punktem \(\displaystyle{ D}\).
Według mnie coś jest nie tak z tym zadaniem, ponieważ ten punkt nie jest szukanym punktem \(\displaystyle{ D}\), mam rację?
ODPOWIEDZ