Czy poprawny jest ten zapis równania macierzowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Czy poprawny jest ten zapis równania macierzowego

Post autor: winfast29 »

Czy \(\displaystyle{ (A*X*B*C)^{T}=3I+A}\) jest równe \(\displaystyle{ X^{T}=[(C*B)^{T}*(3I+A)]*(A^{-1})^{T}}\)
?
Zag?oba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 gru 2009, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kosmos
Pomógł: 1 raz

Czy poprawny jest ten zapis równania macierzowego

Post autor: Zag?oba »

Na mój mały rozum to wygląda tak (zakładam że podane macierze są nieosobliwe):

\(\displaystyle{ (AXBC)^{T}=3I+A}\)

\(\displaystyle{ C^{T}B^{T}X^{T}A^{T}=3I+A /*(A^{T})^{-1}}\)

\(\displaystyle{ C^{T}B^{T}X^{T}=(3I+A)(A^{T})^{-1} /*(C^{T})^{-1}}\)

\(\displaystyle{ B^{T}X^{T}=(C^{T})^{-1}(3I+A)A^{T}^{-1} /*(B^{T})^{-1}}\)

\(\displaystyle{ X^{T}=(B^{T})^{-1}(C^{T})^{-1}(3I+A)(A^{T})^{-1}}\)

\(\displaystyle{ X^{T}=(C^{-1}B^{-1})^{T}(3I+A)(A^{T})^{-1}}\)
ODPOWIEDZ