Witam zastanawiam się czy dobrze policzyłem współczynnik. Zadanie ma następującą treść
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}
1&-1&0&1\\
1&0&2&1\\
1&-1&1&3\\
0&2&3&-2
\end{array}\right|^{k2+k4} = \left|\begin{array}{cccc}
1&0&0&1\\
1&1&2&1\\
1&2&1&3\\
0&0&3&-2
\end{array}\right|^{k1-k4} = \left|\begin{array}{cccc}
0&0&0&1\\
0&1&2&1\\
-2&2&1&3\\
2&0&3&-2
\end{array}\right|=\\ 1(-1)^{5} \left|\begin{array}{ccc}
0&1&2\\
-2&2&1\\
2&0&3
\end{array}\right|\begin{array}{cc}
0&1\\
-2&2\\
2&0
\end{array}=}\)
no i po obliczeniu współczynnika z macierzy 3x3 wyszło mi
\(\displaystyle{ =(-1)0 = 0}\)
Dzięki za pomoc
poprawiłem
i teraz ok ??