Wektor prostopadły do płaszczyzny tworzonej przez dwaWektory

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Barcelonczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 24 lis 2005, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 16 razy

Wektor prostopadły do płaszczyzny tworzonej przez dwaWektory

Post autor: Barcelonczyk »

Mam dwa wektory:
\(\displaystyle{ n = [40.0, 40.0, 20.0]}\)
\(\displaystyle{ u = [-20.0, 0.0, 40.0]}\)

Tworzą one płaszczyznę. Potrzebuję wektora, który będzie do tej płaszczyzny prostopadły.

Liczę iloczyn wektorowy tych dwóch wektorów, który powinien dać szukany wektor. Wychodzi Wektor:
\(\displaystyle{ v = [-1600.0, -2000.0, -800.0]}\)

Żeby się upewnić, liczyłem iloczyn skalarny tych wektorów i wychodzi, że wektory \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\) oraz wektory \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ n}\) są do siebie prostopadłe, ale wektory \(\displaystyle{ v}\) i \(\displaystyle{ n}\) prostopadłe już do siebie nie są!

No i mam problem ... powinien wyjść wektor \(\displaystyle{ v = [-1600.0, 2000.0, -800.0]}\) (różnica w znaku).
Skąd się wzięła ta różnica w znaku, gdzie popełniam błąd?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Wektor prostopadły do płaszczyzny tworzonej przez dwaWektory

Post autor: miki999 »

Liczę iloczyn wektorowy tych dwóch wektorów, który powinien dać szukany wektor. Wychodzi Wektor:
\(\displaystyle{ v = [-1600.0, -2000.0, -800.0]}\)
chyba jednak nie jest taki.
powinien wyjść wektor \(\displaystyle{ v = [-1600.0, 2000.0, -800.0]}\)
I wychodzi... taki lub \(\displaystyle{ -v}\), ale to bez większego znaczenia.
Żeby się upewnić, liczyłem iloczyn skalarny tych wektorów i wychodzi, że wektory \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\) oraz wektory \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ n}\) są do siebie prostopadłe, ale wektory \(\displaystyle{ v}\) i \(\displaystyle{ n}\) prostopadłe już do siebie nie są!
Zastanów się nad tym co napisałeś w kontekście przestrzeni, którą rozpatrujesz. Możliwe jest to jedynie w sytuacji, gdy \(\displaystyle{ \vec{n}}\) jest równoległe do \(\displaystyle{ \vec{v}}\).
ODPOWIEDZ