1)
Muszę wykonać to zadanie, ale nie mogę się połapać jak to obliczyć, proszę pomóżcie jak to się robi.
Liczba permutacji z (n+2) elementów jest 20 razy większa od liczby permutacji z n elementów. Oblicz n.
równanie n!
równanie n!
Czy może ktoś dalej rozwinąć jak rozwiązać to równanie? Z tego co policzyłem w pamięci n wychodzi 3, ale nie wiem jak to wszystko zapisać
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zbąszynek
- Pomógł: 41 razy
równanie n!
\(\displaystyle{ n!(n+1)(n+2)=20n!\\
(n+1)(n+2)=20\\
n^2+3n-18=0}\)
Dalej liczysz deltę i wybierasz pierwiastek dodatni, bo zwykła silnia nie może być ujemna.
(n+1)(n+2)=20\\
n^2+3n-18=0}\)
Dalej liczysz deltę i wybierasz pierwiastek dodatni, bo zwykła silnia nie może być ujemna.