witam
mam pytanie:
jaki jest ogólny schemat wyznaczania obrazu przekształcenia liniowego oraz jądra? może jakiś link z przykładem jakiś dobry człowiek pokaże - przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi szczególnie na pierwszą część mojego pytania.
może jakiś przykład, będzie wiadomo o co mi chodzi:
"wyznaczyć obraz i jądro przekształcenia liniowego:
T: R3->R4 że dla każdego (x,y,z) należącego do R3 mamy: T(x,y,z) = (2x-y-z, x+y+4z, 2x+y+5z, -x-z ) "
bede bardzo wdzieczny za wszelkie wskazówki
pozdrawiam
Kamil
obraz przekształcenia liniowego
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 gru 2005, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tomaszów Maz.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 sty 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 6 razy
obraz przekształcenia liniowego
Witam, to mój pierwszy post na forum.
Szukam odpowiedzi na podobne pytania jak zadał przede mną kolega. Jednak nie uzyskał odpowiedzi
Może mógłby ktoś jakoś to sensownie wyjaśnić jak znaleźć jądro i obraz przekształcenia liniowego mając dany wzór lub macierz tego przekształcenia?
Z góry dzięki.
Szukam odpowiedzi na podobne pytania jak zadał przede mną kolega. Jednak nie uzyskał odpowiedzi
Może mógłby ktoś jakoś to sensownie wyjaśnić jak znaleźć jądro i obraz przekształcenia liniowego mając dany wzór lub macierz tego przekształcenia?
Z góry dzięki.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
obraz przekształcenia liniowego
Jadro to przeciwobraz zera tj. ker T = u : Tu =0 mamy tu: ze jadro tworza te u=(x,y,z) ze:
2x-y-z =0
x+y+4z=0
2x+y+5z=0
-x-z=0
wyliczamy ze z = -x, i y=3x, kladac x=t .parametr mamy
(x,y, z)=(t, 3t, -t)=t(1, 3, -1) a wiec jadro jest tu jednowymiarowe bo jest to przstrezen rozpiete przez jeden tylko wektor u=(1, 3, -1)
dim(ker T)=1
Co do wymiaru obraxu im T, warto skorzystac z faktu ze w sytuacji prrzeksz w przstrzenaich skonczenie wymiarowych dim(im T)=dimX - dim(ker T)
tutaj dimX= dim R^3 = 3, wiec dim(im T)=2
2x-y-z =0
x+y+4z=0
2x+y+5z=0
-x-z=0
wyliczamy ze z = -x, i y=3x, kladac x=t .parametr mamy
(x,y, z)=(t, 3t, -t)=t(1, 3, -1) a wiec jadro jest tu jednowymiarowe bo jest to przstrezen rozpiete przez jeden tylko wektor u=(1, 3, -1)
dim(ker T)=1
Co do wymiaru obraxu im T, warto skorzystac z faktu ze w sytuacji prrzeksz w przstrzenaich skonczenie wymiarowych dim(im T)=dimX - dim(ker T)
tutaj dimX= dim R^3 = 3, wiec dim(im T)=2