Jeśli wyznacznik wynosi 0 - układy równań
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Jeśli wyznacznik wynosi 0 - układy równań
Jeśli obliczam układ równań składający się z 4 wierszy i z 4 kolumn metodą macierzową i jeśli przy obliczeniu wyznacznika metodą Laplace'a wyznacznik równa się 0, to taki układ równań nie ma żadnych rozwiązań?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Jeśli wyznacznik wynosi 0 - układy równań
mógłbyś mi napisać jakie kroki muszę teraz podjąć, aby rozwiązać ten układ? bo z tego co jest napisane na wikipedii zbyt wiele nie rozumiem :/
Jeśli wyznacznik wynosi 0 - układy równań
Jaki uklad? Nie widzę tutaj ukladu. I krok po kroku to nie będzie zabciu
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Jeśli wyznacznik wynosi 0 - układy równań
1. Obliczasz rzędy macierzy głównej i dołączonej
np metodą eliminacji Gaussa
Jeżeli rzędy macierzy głównej i rozszerzonej są różne to układ jest sprzeczny
Jeżeli rząd macierzy głównej jest równy rzędowi macierzy rozszerzonej to
sprowadzasz układ d0o postaci Cramera
2. Wybierasz podmacierz kwadratową stopnia r
gdzie \(\displaystyle{ r=rank \left( A\right)}\)
Nadmiarowe równania skreślasz nadmiarowe niewiadome przenosisz do kolumny wyrazów
wolnych i traktujesz jako parametry
Rozwiązujesz układ Cramera jedną ze znanych metod
wyznacznikowa Cramera
eliminacji Gaussa
mnożąc lewostronnie przez macierz odwrotną
dokonując rozkładu macierzy (np LU QR)
W rozkładzie LU rozwiązujesz dwa trójkątne układy
\(\displaystyle{ \begin{cases} Ly=Pb \\ Ux=x \end{cases}}\)
W rozkładzie QR rozwiązujesz układ ortogonalny a następnie trójkątny
\(\displaystyle{ \begin{cases}y= Q^{T}b \\ Rx=y \end{cases}}\)
np metodą eliminacji Gaussa
Jeżeli rzędy macierzy głównej i rozszerzonej są różne to układ jest sprzeczny
Jeżeli rząd macierzy głównej jest równy rzędowi macierzy rozszerzonej to
sprowadzasz układ d0o postaci Cramera
2. Wybierasz podmacierz kwadratową stopnia r
gdzie \(\displaystyle{ r=rank \left( A\right)}\)
Nadmiarowe równania skreślasz nadmiarowe niewiadome przenosisz do kolumny wyrazów
wolnych i traktujesz jako parametry
Rozwiązujesz układ Cramera jedną ze znanych metod
wyznacznikowa Cramera
eliminacji Gaussa
mnożąc lewostronnie przez macierz odwrotną
dokonując rozkładu macierzy (np LU QR)
W rozkładzie LU rozwiązujesz dwa trójkątne układy
\(\displaystyle{ \begin{cases} Ly=Pb \\ Ux=x \end{cases}}\)
W rozkładzie QR rozwiązujesz układ ortogonalny a następnie trójkątny
\(\displaystyle{ \begin{cases}y= Q^{T}b \\ Rx=y \end{cases}}\)