Uzasadnij, że podany zbiór W jest podprzestrzenią liniową przestrzeni V.
\(\displaystyle{ W = [ ( x, y ) \in R ^{2} : 2x = 3y ], V = R ^{2}}\)
podprzestrzenią liniową
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
podprzestrzenią liniową
Wez definicję do ręki i sprawdzaj. Masz dwa warunki sprawdzic. Jak one wyglądają?
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
podprzestrzenią liniową
Znasz defincję podprzestrzeni liniowej ? Bo bez tego to rzeczywiście będzie trudno...
Muisz pokazać, że:
Edit. Widzę, że ktoś mnie uprzedził
Muisz pokazać, że:
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
podprzestrzenią liniową
i. \(\displaystyle{ v ^{ \rightarrow } . w ^{ \rightarrow } \in W}\)
\(\displaystyle{ v ^{ \rightarrow } + w ^{ \rightarrow } \in W}\)
ii. \(\displaystyle{ w ^{ \rightarrow } \in W}\)
\(\displaystyle{ a w ^{ \rightarrow } \in W dla a \in R}\)
\(\displaystyle{ v ^{ \rightarrow } + w ^{ \rightarrow } \in W}\)
ii. \(\displaystyle{ w ^{ \rightarrow } \in W}\)
\(\displaystyle{ a w ^{ \rightarrow } \in W dla a \in R}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
podprzestrzenią liniową
Fajnie. Teraz po kolei:
Bierzesz \(\displaystyle{ u=(x_{1},y_{1}),v=(x_{1},y_{1}) \in W}\).
Czy zachodzi ten warunek: \(\displaystyle{ u+v \in W}\) (tzn. czy zachodzi: \(\displaystyle{ 2(x_{1}+x_{2})=3(y_{1}+y_{2})}\) )?
Bierzesz \(\displaystyle{ u=(x_{1},y_{1}),v=(x_{1},y_{1}) \in W}\).
Czy zachodzi ten warunek: \(\displaystyle{ u+v \in W}\) (tzn. czy zachodzi: \(\displaystyle{ 2(x_{1}+x_{2})=3(y_{1}+y_{2})}\) )?