Witam mam taki problem. Kompletnie nie wiem jak zabrać sie do takiego zadnia proszę o wytłumaczenie jak to zrobić. z góry
dzięki i czekam na odpowiedz.
Całość wygląda tak w poprawionej wersji:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&3\\2&0\\\end{array}\right]}\) + X = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&3\\2&0\\\end{array}\right]}\) X
Proszę o pomoc jak liczyć takie przykłady lub pokazać na innym ale żeby schemat był podobny.
Pozdrawiam i czekam na opowiedz:
Problem z rownaniem na macierzach
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Problem z rownaniem na macierzach
\(\displaystyle{ X= \begin{bmatrix} 0&3 \\ 2&-1 \end{bmatrix}^{-1} \cdot \begin{bmatrix} 1&3 \\ 2&0 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{1}{6} \begin{bmatrix} 1&3 \\ 2&0 \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 1&3 \\ 2&0 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{1}{6} \begin{bmatrix} 1&3 \\ 2&0 \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 1&3 \\ 2&0 \end{bmatrix}}\)
Problem z rownaniem na macierzach
Można prosić o jakies objasnienie.
Li cze wyznacznik macierzy 1 i pozniej mnoze macierze przez siebie a co ze znakiem "+"
Li cze wyznacznik macierzy 1 i pozniej mnoze macierze przez siebie a co ze znakiem "+"