Macierz przejścia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
arabella
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 14 paź 2009, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Macierz przejścia

Post autor: arabella »

Treść zadania: Niech A=((1,1,0), (1,0,1), (0,0,1)) B= ((1,1), (1,-1)) są bazami R. Niech \(\displaystyle{ \varphi}\) będzie przekształcenie liniowym o macierzy M\(\displaystyle{ \varphi_{A}^{B}}\)= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&0&-1\\1&1&1\end{bmatrix}}\). \(\displaystyle{ \psi}\)= \(\displaystyle{ x_{1}+ x_{2}; x_{1} - x_{2}; x_{1}}\)

a) jak mogę znaleźć \(\displaystyle{ \varphi}\)(1,-1,1)

b) jak mogę znaleźć M\(\displaystyle{ \varphi_{A}^{A}}\)

Mam problem z tymi dwoma podpunktami więc bardzo proszę o pomoc.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Macierz przejścia

Post autor: BettyBoo »

a) w jakiej bazie są współrzędne wektora (1,-1,1) i w jakiej bazie ma być obraz?

b) popraw treść bo na razie jest trochę bez sensu

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ