Rozwiązać układ metodą macierzową.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
TheNatoorat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 7 razy

Rozwiązać układ metodą macierzową.

Post autor: TheNatoorat »

nie chodzi mi o metode podstawienia, bo taka to pikus. wrzucam to zadanie, bo z moich notatek wynika ze wyznacznik powinien byc niezerowy, wiec nie wiem co zrobic w takim przypadku:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{2}+x _{3}=1\\
x _{1}+x _{3}=0\\
x _{1} +x _{2}=3 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, o 16:42 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Rozwiązać układ metodą macierzową.

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{2} \begin{bmatrix} -1&1&1 \\ 1&-1&1\\1&1&-1\end{bmatrix}}\)
ODPOWIEDZ