Notacja indeksowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
maz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 19 gru 2009, o 14:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Notacja indeksowa

Post autor: maz »

Obliczyć \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{k(k + 1)}}\). Wskazówka - dobierz liczby a, b, aby zachodziła równość \(\displaystyle{ \frac{1}{k(k + 1)} = \frac{a}{k} + \frac{b}{k + 1}}\).
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Notacja indeksowa

Post autor: BettyBoo »

Próbowałeś skorzystać ze wskazówki? Z czym masz problem?

Pozdrawiam.
miodzio1988

Notacja indeksowa

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{k(k + 1)} = \frac{a}{k} + \frac{b}{k + 1}= \frac{a(k+1)+ bk}{k(k+1)}}\)
I porównaj liczniki
ODPOWIEDZ