Metoda eliminacji Gaussa - układ równań (trudniejszy)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
maz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 19 gru 2009, o 14:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Metoda eliminacji Gaussa - układ równań (trudniejszy)

Post autor: maz »

Rozwiązać układ równań metodą eliminacji Gaussa:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1} - 2x _{2} - 3x _{3} + 4x _{4} + 5x _{5} = 7
\\
x _{1} - x _{2} + x _{3} - 6x _{4} + 5x _{5} = 0
\\
3x _{1} - x _{2} - x _{3} - 2x _{4} + 3x _{5} = 10 \end{cases}}\)


Podać, o ile istnieje, rozwiązanie szczególne układu, w którym \(\displaystyle{ x _{2} = 3}\). Ile jest takich rozwiązań?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, o 15:45 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Metoda eliminacji Gaussa - układ równań (trudniejszy)

Post autor: miodzio1988 »

163691.htm
Ta sama rada.
ODPOWIEDZ