Układ równań-sam nie wiem jak go nazywamy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MalikMP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 15 gru 2004, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Układ równań-sam nie wiem jak go nazywamy

Post autor: MalikMP »

W mojej pracy napotkałem na układ równań jak poniżej:
a11*x1*y+a12*x2*y=b1
a21*x1*y+a22*x2*y=b2
a31*x1*y+a32*x2*y=b3
a41*x1*y+a42*x2*y=b4
x1^,x2^,y^-niewiadome rozwiązanie
Spróbowałem rozwiązać ten układ, w tym celu wyznaczyłem y z 3i4-ego równania i podstawiłem go do pierwszych dwóch równań. Co ciekawe, równania te (1 i 2) dało się sprowadzić do:
a'11*x1y+a'12*x2=0
a'21*x1y+a'22*x2=0
, gdzie primowane współczyniki są związane z liczbami a i b.
Wychodzi więc na to, że x1 i x2 są zerami, ale zagadnienie które doprowadziło mnie do pierwotnego układu czterech równań odrzuca taką możliwość.
Czy gdzieś popełniłem błąd? Proszę o pomoc.
taplion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 cze 2006, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Układ równań-sam nie wiem jak go nazywamy

Post autor: taplion »

poptraktuj jako niewiadoma x1*y i tak samo x2*y i zbadaj maksymalny nieznikajacy minor, sprawdz ktore rownania sa zalezne
ODPOWIEDZ