Funkcja od macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tusia709
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Funkcja od macierzy

Post autor: tusia709 »

Dla f(x)= \(\displaystyle{ x^{2}-5x+3}\) oraz A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}2&(-1)\\-3&3\end{array}\right]}\) wyznaczyc f (A).
Bardzo proszę o pomoc.
Odpowiedz to:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&0\\0&0\end{array}\right]}\)
ale nie wiem skąd sie wziela.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Funkcja od macierzy

Post autor: miki999 »

Możesz po prostu podstawić macierz do równania funkcji, ale to będzie chwila liczenia.
Szybciej będzie wykorzystać tw. Cayleya-Hamiltona.

Tutaj pomoc:



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ