zbior wektory
-
- Użytkownik
- Posty: 359
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 35 razy
zbior wektory
Witam
Czy mógłby mi ktoś pomóc z obliczeniem zbioru?
\(\displaystyle{ V= \{ x \in \mathbb{R} ^{2} : x = a+tv, t \in \mathbb{R} \}}\)
a) \(\displaystyle{ a=[2,4],\quad v=[2,1]}\)
Czy to będzie punkt? \(\displaystyle{ (2+2t, 4 +t)}\) ??
Czy mógłby mi ktoś pomóc z obliczeniem zbioru?
\(\displaystyle{ V= \{ x \in \mathbb{R} ^{2} : x = a+tv, t \in \mathbb{R} \}}\)
a) \(\displaystyle{ a=[2,4],\quad v=[2,1]}\)
Czy to będzie punkt? \(\displaystyle{ (2+2t, 4 +t)}\) ??
Ostatnio zmieniony 14 gru 2009, o 23:59 przez miki999, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Klamry: "\}", "\{"
Powód: Klamry: "\}", "\{"
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
zbior wektory
To będzie prosta przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ a=[2,4]}\) o wektorze kierunkowym \(\displaystyle{ \vec{v}=[2,1]}\), czyli zbiór punktów postaci \(\displaystyle{ [2+2t,4+t]}\) dla \(\displaystyle{ t \in \mathbb{R}}\) ( a nie tak jak napisałaś tylko jeden punkt)
-
- Użytkownik
- Posty: 359
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 35 razy
zbior wektory
Dzieki
Ale nie rozumiem tego co napisałeś. Czy mógłbyś mi napisać jak tą prostą wyznaczyć? Naprawdę nie mam pojęcia
ja bym tą prostą wyznaczyla tak: 4=2x+b Ale co z tym dalej zrobić nie wiem...
a ten zbiór punktów czyli za t podstawiam co chce i wychodzą mi punkty?
Wiem że pytania głupie, ale chcialabym to w końcu zrozumieć.
Ale nie rozumiem tego co napisałeś. Czy mógłbyś mi napisać jak tą prostą wyznaczyć? Naprawdę nie mam pojęcia
ja bym tą prostą wyznaczyla tak: 4=2x+b Ale co z tym dalej zrobić nie wiem...
a ten zbiór punktów czyli za t podstawiam co chce i wychodzą mi punkty?
Wiem że pytania głupie, ale chcialabym to w końcu zrozumieć.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
zbior wektory
Najprościej przedstawić szukaną prostą w postaci parametrycznej:astuhu pisze: Czy mógłbyś mi napisać jak tą prostą wyznaczyć? Naprawdę nie mam pojęcia
ja bym tą prostą wyznaczyla tak: 4=2x+b Ale co z tym dalej zrobić nie wiem...
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2+2t\\ y=4+t \end{cases}}\) gdzie \(\displaystyle{ t \in \mathbb{R}}\)
Tak.astuhu pisze: a ten zbiór punktów czyli za \(\displaystyle{ t}\) podstawiam co chce i wychodzą mi punkty?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
zbior wektory
astuhu pisze:Dzieki
Ale nie rozumiem tego co napisałeś. Czy mógłbyś mi napisać jak tą prostą wyznaczyć?
Dopiero co zgodziłaś się, że to prosta - dlaczego nagle uważasz, że to płaszczyzna?astuhu pisze:Dzieki:)
A czy interpretacja geometryczna bedzie cala plaszczyzna??
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 359
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 35 razy
zbior wektory
W sumie Dzieki.
A wiec czy to będzie zbiór prostych? Powiedzmy ze za pierwsza wezme prosta przechodzaca przez punkty 4 (y) i 2 (x), a wiec kolejne będą na prawo i lewo od niej. Tak?
czy znowu źle?
A wiec czy to będzie zbiór prostych? Powiedzmy ze za pierwsza wezme prosta przechodzaca przez punkty 4 (y) i 2 (x), a wiec kolejne będą na prawo i lewo od niej. Tak?
czy znowu źle?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
zbior wektory
Uparciuszek To będzie prosta - jedna prosta o podanym wyżej równaniu - i już
Gdzie Ty tam widzisz zbiór prostych? Skąd taki pomysł? Bo robisz jakiś błąd w rozumowaniu, ale nie potrafię wykryć jaki...
Pozdrawiam.
Gdzie Ty tam widzisz zbiór prostych? Skąd taki pomysł? Bo robisz jakiś błąd w rozumowaniu, ale nie potrafię wykryć jaki...
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 359
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 35 razy
zbior wektory
Ale przeciez tam jest to t czyli kazda liczba rzeczywista. Wiec jesli podstawie t=1 to bede miala punkty 4 i 4, jesli -1 to 0,-4 itd..
To w takim razie przez jakie konkretne punkty ta prosta przechodzi? jak narysowac x=2+2t?
Jak sie 'odniesc' do tego "t"??
P.S
Przepraszam, bardzo przepraszam za te głupie pytania..
I dziękuję Ci bardzo, że tak często mi odpowiadasz:)
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
zbior wektory
Już chyba rozumiem....
Nie jesteś przekonana, że równanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2+2t\\ y=4+t \end{cases}}\)
opisuje prostą, tak? Jeśli wstawisz \(\displaystyle{ t=1}\), to otrzymujesz \(\displaystyle{ x=4,y=5}\), czyli jest to punkt \(\displaystyle{ (4,5)}\). Jeśli wstawisz \(\displaystyle{ t=0}\) to otrzymujesz \(\displaystyle{ x=2,y=4}\), czyli punkt \(\displaystyle{ (2,4)}\) itd Wszystkie te punkty razem dają prostą.
Można sobie napisać inną postać równania tej prostej, np tak:
\(\displaystyle{ x=2+2t=2(4+t)-6=2y-6}\)
czyli równanie tej prostej w postaci bardziej tradycyjnej wygląda tak:
\(\displaystyle{ x=2y-6\ \Rightarrow \ y=\frac{x}{2}+3}\)
Bardziej jasne?
Pozdrawiam.
Nie jesteś przekonana, że równanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2+2t\\ y=4+t \end{cases}}\)
opisuje prostą, tak? Jeśli wstawisz \(\displaystyle{ t=1}\), to otrzymujesz \(\displaystyle{ x=4,y=5}\), czyli jest to punkt \(\displaystyle{ (4,5)}\). Jeśli wstawisz \(\displaystyle{ t=0}\) to otrzymujesz \(\displaystyle{ x=2,y=4}\), czyli punkt \(\displaystyle{ (2,4)}\) itd Wszystkie te punkty razem dają prostą.
Można sobie napisać inną postać równania tej prostej, np tak:
\(\displaystyle{ x=2+2t=2(4+t)-6=2y-6}\)
czyli równanie tej prostej w postaci bardziej tradycyjnej wygląda tak:
\(\displaystyle{ x=2y-6\ \Rightarrow \ y=\frac{x}{2}+3}\)
Bardziej jasne?
Pozdrawiam.