oblicz macierz z układu równań
oblicz macierz z układu równań
Metodą K-C, proszę
Układ równań -
x+2y-z-t=-2
x+3y+2z-2t=-3
2x+5y+z-3t=-5
Układ równań -
x+2y-z-t=-2
x+3y+2z-2t=-3
2x+5y+z-3t=-5
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
oblicz macierz z układu równań
A co tu właściwie trzeba zrobić? Bo polecenie "oblicz macierz z układu równań" jest trochę bez sensu - macierzy się nie oblicza
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
oblicz macierz z układu równań
A co Ci sprawia problem jeśli chodzi o zapisanie macierzy?
I co to jest metoda K-C?
Pozdrawiam.
I co to jest metoda K-C?
Pozdrawiam.
oblicz macierz z układu równań
Znaczy zapisanie nic, ale żeby potem policzyć niewiadome to podobno trzeba zrobic jak najwięcej zer w macierzy i cos dalej. Jto robilam innym sposobem i po sprawdzeniu wszystko jes okey ale Pan Profesor stwierdził ze to za szybki sposób i tak oto muszę napisać jeszcze raz kolokwium obliczając to innym sposobem ktorego nie znam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
oblicz macierz z układu równań
Chodzi Ci o proces Gaussa? To akurat powinnaś znać - sprawdź notatki z wykładu/ćwiczeń.
Jeśli nie znasz procesu Gaussa, to nie podejmuję się robić wykładu na ten temat.
Pozdrawiam.
Jeśli nie znasz procesu Gaussa, to nie podejmuję się robić wykładu na ten temat.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 429
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Takla Makan
- Pomógł: 92 razy
oblicz macierz z układu równań
Hmm, K-C, co to może być? Mi oprócz 2kc (wiem, wiem słaby żart) to kojarzy się z tw. Kroneckera-Capellego, ale to tw. pozwala na określenie liczby rozwiązań a nie na ich znalezienie. Jak widzisz ile głów, tyle pomysłów, czyli, jeśli nie będziesz wiedziała jaka jest treść zadania, które chcesz rozwiązać, będzie Ci bardzo trudno pomóc ...
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
oblicz macierz z układu równań
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&-1&-1&-2 \\1&3&2&-2&-3\\2&5&1&-3&-5 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&-1&-1&-2 \\0&1&3&-1&-1\\0&1&3&-1&-1 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&-1&-1&-2 \\0&1&3&-1&-1 \end{bmatrix}}\)
Rzędy macierzy głównej i dołączonej są równe więc rozwiązanie istnieje
Na tym by można skończyć jeżeli chodziło tylko o zastosowanie
twierdzenia Kroneckera-Capellego
Ale jeśli w treści zadania było że trzeba rozwiązać ten układ to
\(\displaystyle{ x=\begin{bmatrix} 7x_{3}-x_{4} \\ -3x_{3}+x_{4}-1\\x_{3}\\x_{4} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ x=\begin{bmatrix} 7z-t \\ -3z+t-1\\z\\t \end{bmatrix}}\)-- 15 grudnia 2009, 15:15 --BettyBoo,
Nie byłby to zły pomysł abyś napisała wykład o eliminacji Gaussa albo o rozwiązywaniu
układów równań z prostokątną macierzą główną i umieściła na przykład w kompendium
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&-1&-1&-2 \\0&1&3&-1&-1\\0&1&3&-1&-1 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&-1&-1&-2 \\0&1&3&-1&-1 \end{bmatrix}}\)
Rzędy macierzy głównej i dołączonej są równe więc rozwiązanie istnieje
Na tym by można skończyć jeżeli chodziło tylko o zastosowanie
twierdzenia Kroneckera-Capellego
Ale jeśli w treści zadania było że trzeba rozwiązać ten układ to
\(\displaystyle{ x=\begin{bmatrix} 7x_{3}-x_{4} \\ -3x_{3}+x_{4}-1\\x_{3}\\x_{4} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ x=\begin{bmatrix} 7z-t \\ -3z+t-1\\z\\t \end{bmatrix}}\)-- 15 grudnia 2009, 15:15 --BettyBoo,
Nie byłby to zły pomysł abyś napisała wykład o eliminacji Gaussa albo o rozwiązywaniu
układów równań z prostokątną macierzą główną i umieściła na przykład w kompendium