obliczyć wyznacznik na podstawie innych wyznaczników

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
horrorschau
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 1 paź 2008, o 20:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lbn
Podziękował: 4 razy

obliczyć wyznacznik na podstawie innych wyznaczników

Post autor: horrorschau »

Witam!
Mam do roywiayania takie zadanko:
Obliczyc det. \(\displaystyle{ \left(3 A^{T} \cdot B \cdot \left( A B^{-1} \right) \cdot B \right)}\)
jeśli A i B sa macierzami kwadratowymi n x n o wyznacznikach: det A=-1,det B= 2 .
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

obliczyć wyznacznik na podstawie innych wyznaczników

Post autor: Kamil_B »

Skorzystaj z twierdzenia Cauchy'ego.
ODPOWIEDZ