Pokazać, że wektory
\(\displaystyle{ \alpha _{1}=[1,0,1], \ \alpha _{2}=[1,1,0], \ \alpha _{3}=[1,1,1]}\)
tworzą bazę przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R} ^{3}}\)
i znaleźć współrzędne wektora
\(\displaystyle{ \beta=[1,2,3]}\)
w tej bazie.
Pokazać, że wektory tworzą bazę
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Pokazać, że wektory tworzą bazę
1) Wpisz te wektory po kolei kolumnami do macierzy*, nazwijmy ją \(\displaystyle{ A}\), i oblicz jej rząd (lub wyznacznik). Jeśli rząd=ilość wektorów (lub: wyznacznik różny od zera) to masz bazę.
2) Rozwiąż układ \(\displaystyle{ AX=\beta^T}\)
* z wektorów można utworzyć macierz jakkolwiek (wierszami, kolumnami, po kolei lub nie), ale ze względu na 2 część zadania najlepiej od razu napisać odpowiednią macierz.
Pozdrawiam.
2) Rozwiąż układ \(\displaystyle{ AX=\beta^T}\)
* z wektorów można utworzyć macierz jakkolwiek (wierszami, kolumnami, po kolei lub nie), ale ze względu na 2 część zadania najlepiej od razu napisać odpowiednią macierz.
Pozdrawiam.