Rownanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
asmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 paź 2009, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3miasto
Podziękował: 41 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: asmo »

Polecenie: ukladajac i rozwiazujac odpowiedni uklad rownan znalezc rozwiazania podanych rownan macierzowych.

\(\displaystyle{ X*X= \left[
\begin{tabular}{c c}
1 & 5 \\
0 & 1
\end{tabular}
\right]}\)


Zalozylem sobie, ze X:
\(\displaystyle{ X= \left[
\begin{tabular}{c c}
a & b \\
c & d
\end{tabular}
\right]}\)


Napisalem, ze:
\(\displaystyle{ \left[
\begin{tabular}{c c}
a & b\\
c & d
\end{tabular} \right]\left[
\begin{tabular}{c c}
a & b\\
c & d
\end{tabular}
\right]
=
\left[
\begin{tabular}{c c}
a^2+bc & ab+bd \\
ac+cd & bc+d^2
\end{tabular}
\right]}\)


\(\displaystyle{ \begin{cases}
a^2+bc=1 \\
ab+bd=5 \\
ac+cd=0 \\
bc+d^2=1
\end{cases}}\)


\(\displaystyle{ b(a+d)=5 \\
c(a+d)=0}\)


I tu sie zacinam, na pewno da sie to rozwiazac. Raczej nalezy zaczac od rozwazania przypadkow?

Pozdrawiam,
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: BettyBoo »

Z tych dwóch równań wynika, że \(\displaystyle{ (a+d)\neq 0}\), a więc \(\displaystyle{ c=0}\) i dalej rozwiązujesz już łatwo.

Pozdrawiam.
asmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 paź 2009, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3miasto
Podziękował: 41 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: asmo »

Rzeczywiscie, dzieki.
jedenstudent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 sty 2014, o 13:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakau

Rownanie macierzowe

Post autor: jedenstudent »

Z ostatniego równania mamy dwa warunki: d=1 lub d=-1, i co dalej?
ODPOWIEDZ