Oblicz macierz
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
- Podziękował: 31 razy
Oblicz macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccccc}0&...&&&0&1\\0&...&&0&2&0\\0&...&0&3&0&0\\.&&.&.&.&.&\\.&&.&.&.&.&\\.&&.&.&.&.&\\n&0&...&&&0&\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 54 razy
Oblicz macierz
po pierwsze macierzy nie można oblicz, to tablica!!!
chyba chodzi o wyznacznik
jeśli wszystkie wyrazy wyznacznika są oprócz przekątnej są równe zero, to przez indukcję można dowieść, że wartość jego równa:
Wyznacznik = \(\displaystyle{ - 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5... \cdot n}\)
pozdrawiam
chyba chodzi o wyznacznik
jeśli wszystkie wyrazy wyznacznika są oprócz przekątnej są równe zero, to przez indukcję można dowieść, że wartość jego równa:
Wyznacznik = \(\displaystyle{ - 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5... \cdot n}\)
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
Oblicz macierz
wcale nie, zadanie sprowadza się do wyznaczenia liczby inwersji w permutacji \(\displaystyle{ (n,n-1,...,1)}\) która jest równa \(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2}}\) więc ten wyznacznik jest równy \(\displaystyle{ (-1)^{\frac{n(n-1)}{2}}n!}\)