oblicz objętość czworościanu o wierzchołkach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mamba515
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 12 lis 2007, o 21:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy

oblicz objętość czworościanu o wierzchołkach

Post autor: mamba515 »

Oblicz objętość czworościanu o wierzchołkach:
A=(1,1,1) B=(1,2,3) C=(2,3,-1) D=(-1,3,5)
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

oblicz objętość czworościanu o wierzchołkach

Post autor: Kamil_B »

Szukana objętośc wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}( \vec{AB} , \vec{AC} , \vec{AD} )}\) gdzie \(\displaystyle{ ( \vec{a}, \vec{b} , \vec{c} )}\) oznacza iloczyn mieszany wektorów \(\displaystyle{ \vec{a} , \vec{b} , \vec{c}}\)
ODPOWIEDZ