mam układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+z - w =0\\ x+y-2z=0\\ -x-2y +z\end{cases}}\)
obliczam
\(\displaystyle{ A =\begin{bmatrix} 2&-1&1&-1\\1&1&-2&0\\-1&-2&1&0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ U= \begin{bmatrix} 2&-1&1&-1&0\\1&1&-2&0&0\\-1&-2&1&0&0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ R(A) = 3}\)
bo \(\displaystyle{ det A' \begin{vmatrix} 2&-1&1\\1&1&-2\\-1&-1&1\end{vmatrix} = -8}\)
4 niewiadome -3 rzedy = 1 parametr w
rozpisalam uklad cramera, nie wiem czy dobrze, i co dalej?
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x-y+z = w\\x+y-2z= -w\\-x-2y+z=-w \end{array}}\)
prosze o pomoc
uklad rownan macierze
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
uklad rownan macierze
Nie wiem, skąd Ci się wzięły te wszystkie \(\displaystyle{ w}\) po prawej stronie, skoro w oryginalnym układzie \(\displaystyle{ w}\) występuje tylko w pierwszym równaniu
Powinno być
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x-y+z = w\\x+y-2z= 0\\-x-2y+z=0 \end{array}}\)
Pozdrawiam.
Powinno być
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x-y+z = w\\x+y-2z= 0\\-x-2y+z=0 \end{array}}\)
Pozdrawiam.