wyznacznik macierzy x na podsatwie relacji

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
flowers_evil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 41 razy

wyznacznik macierzy x na podsatwie relacji

Post autor: flowers_evil »

Witam,
prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania: Oblicz wyznacznik macierzy X na podstawie relacji :

\(\displaystyle{ XA=A ^{T}X ^{-1}}\)

Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku lub jakieś podpowiedzi
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

wyznacznik macierzy x na podsatwie relacji

Post autor: BettyBoo »

Skoro macierze są równe to ich wyznaczniki są równe, a więc

\(\displaystyle{ det(XA)=det(A ^{T}X ^{-1})}\)

Teraz trzeba skorzystać z własności wyznaczników.

Pozdrawiam.
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

wyznacznik macierzy x na podsatwie relacji

Post autor: pingu »

\(\displaystyle{ det(XA)=det(A ^{T}X ^{-1})}\)

\(\displaystyle{ detX \cdot detA=det(A ^{T}) \cdot (detX )^{-1}}\)

\(\displaystyle{ (detX )^{2} = \frac{detA ^{T}}{detA}}\)

\(\displaystyle{ detX = \sqrt{\frac{detA ^{T}}{detA}}}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

wyznacznik macierzy x na podsatwie relacji

Post autor: BettyBoo »

pingu pisze:\(\displaystyle{ det(XA)=det(A ^{T}X ^{-1})}\)

\(\displaystyle{ detX \cdot detA=det(A ^{T}) \cdot (detX )^{-1}}\)

\(\displaystyle{ (detX )^{2} = \frac{detA ^{T}}{detA}}\)

\(\displaystyle{ detX = \sqrt{\frac{detA ^{T}}{detA}}}\)
Po pierwsze, to jest prawdą wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ detA\neq 0}\)
Jeśli \(\displaystyle{ detA=0}\), to nie jesteś w stanie obliczyć \(\displaystyle{ detX}\) mając do dyspozycji tylko tą równość.

Po drugie, \(\displaystyle{ detA^T=detA}\), a więc mamy \(\displaystyle{ (detX)^2=1}\)

Po trzecie, z tego wynika, że \(\displaystyle{ detX=\pm 1}\)

Pozdrawiam.
flowers_evil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 41 razy

wyznacznik macierzy x na podsatwie relacji

Post autor: flowers_evil »

a może mi ktoś napisac dokładnie jak to ma być krok po kroku..
ODPOWIEDZ