1.
x= 1-t
y=1
z=-3+2t
2.
x=s
y=3-2s
z=1-5s
Mecze sie juz z tym zadaniem 30 minuyt. Moze ktos rozpisze jak je rozwiazać krok po kroku ?
Z gory dziekuje, pozdrawiam.
Oblicz odległość prostych skośnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Oblicz odległość prostych skośnych.
Się do wzoru wstawia
Jeśli nie możesz tego wzoru używać to robisz tak (de facto wyprowadzasz ten wzór):
Krok 1 piszesz równanie płaszczyzny zawierającej jedną z prostych i równoległą do drugiej
Krok 2 szukasz odległości dowolnego punktu drugiej prostej od płaszczyzny
Pozdrawiam.
Jeśli nie możesz tego wzoru używać to robisz tak (de facto wyprowadzasz ten wzór):
Krok 1 piszesz równanie płaszczyzny zawierającej jedną z prostych i równoległą do drugiej
Krok 2 szukasz odległości dowolnego punktu drugiej prostej od płaszczyzny
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brzeg Dolny
Oblicz odległość prostych skośnych.
a Jaki jest wzór, ogolnie najlepiej gdybyscie mi to rozwiązali jak dzidizusiowi jakiemus, bym mogl wyszstko ppojąć:P
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Oblicz odległość prostych skośnych.
\(\displaystyle{ d=\frac{|(k\times l)\circ \vec{PQ}|}{|k\times l|}}\)
gdzie k,l - wektory kierunkowe prostych, P, Q punkty należące do prostych (każdy do innej).
Ad Krok 1 szukana płaszczyzna jest równoległa do obu prostych, a więc jej wektor normalny jest prostopadły do wektorów kierunkowych obu prostych - zatem ten wektor jest równoległy (można przyjąć, że równy) do ich iloczynu wektorowego. Dla zapisania równania bierzesz dowolny punkt z pierwszej prostej.
Ad Krok 2 korzystasz ze wzoru na odległość punktu od płaszczyzny.
Pozdrawiam.
PS Jeśli potrzebujesz niańki, to mogę polecić kilka adresów
gdzie k,l - wektory kierunkowe prostych, P, Q punkty należące do prostych (każdy do innej).
Ad Krok 1 szukana płaszczyzna jest równoległa do obu prostych, a więc jej wektor normalny jest prostopadły do wektorów kierunkowych obu prostych - zatem ten wektor jest równoległy (można przyjąć, że równy) do ich iloczynu wektorowego. Dla zapisania równania bierzesz dowolny punkt z pierwszej prostej.
Ad Krok 2 korzystasz ze wzoru na odległość punktu od płaszczyzny.
Pozdrawiam.
PS Jeśli potrzebujesz niańki, to mogę polecić kilka adresów
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brzeg Dolny
Oblicz odległość prostych skośnych.
heh dzięki, teraz juz wszystko jasne.
Co do niańki - zastanowie sie
Co do niańki - zastanowie sie