parametr rzeczywisty p
parametr rzeczywisty p
Określić liczby rozwiązań podanego układu równań liniowych w zależności od parametru rzeczywistego p
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} (p+1)x-y+pz=1\\(3-p)x+4y-pz=-4\\px+3y=-3 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} (p+1)x-y+pz=1\\(3-p)x+4y-pz=-4\\px+3y=-3 \end{array}}\)
parametr rzeczywisty p
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}p+1&-1&p&1\\0&-1&-4&-7\\p-4&0&0&-6\end{array}\right]}\)
jestem w tym punkcie i nie wiem co dalej?
jestem w tym punkcie i nie wiem co dalej?
parametr rzeczywisty p
Dla p =4 widać, żę rówannie będzie sprzeczne(a czemu?)
Zatem teraz patrzymy co się dzieje dla \(\displaystyle{ p \neq 4}\) Czyli trzeci wiersz dzielimy przez \(\displaystyle{ p-4}\)
Zatem teraz patrzymy co się dzieje dla \(\displaystyle{ p \neq 4}\) Czyli trzeci wiersz dzielimy przez \(\displaystyle{ p-4}\)
parametr rzeczywisty p
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}p+1&-1&p&1\\0&-1&-4&-7\\1&0&0&-6/p-4\end{array}\right]}\)
a dalej? ja naprawdę już nie wiem
a dalej? ja naprawdę już nie wiem
parametr rzeczywisty p
Teraz zrób zero z tego pierwszego wyrazu w pierwszym wierszu. A pozniej proces robisz dla drugiej kolumny
parametr rzeczywisty p
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&p+2&-1&-p\\0&-1&-4&-7\\1&0&0&-6/p-4\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ W1 - (p+1)}\)
a dalej....? :/
miodzio1988, jak dobrze, że są tacy ludzie jak Ty
\(\displaystyle{ W1 - (p+1)}\)
a dalej....? :/
miodzio1988, jak dobrze, że są tacy ludzie jak Ty
parametr rzeczywisty p
Juz się nie podlizuj młody Nie odpisywałem bo byłem u dziewczyny(caly dzien na forum nie siedzę )
drugi wiersz pomnoz przez -1 i i teraz \(\displaystyle{ w _{1}-(p+2)}\)
I pamietaj, że musisz wykonywac operacje na wszystkich wyrazach danego wiersza. na ostatniej kolumnie tez(czego chyba nie robisz czasami)
drugi wiersz pomnoz przez -1 i i teraz \(\displaystyle{ w _{1}-(p+2)}\)
I pamietaj, że musisz wykonywac operacje na wszystkich wyrazach danego wiersza. na ostatniej kolumnie tez(czego chyba nie robisz czasami)
parametr rzeczywisty p
Sposob sam w sobie jest ok. Tylko rachunki musisz sam robic i sam siebie pilnowac. Ja tam nie bede tego liczyl. A Ty to musisz liczyc wiec jak chcesz to zaczynac od poczatku.