Rozwiązać podany układ równań stosując metodę macierzy odwrotnej
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y+z=5\\2x+2y+z=3\\3x+2y+z=1 \end{array}}\)
metodę macierzy odwrotnej
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
metodę macierzy odwrotnej
Układ można zapisać macierzowo w postaci \(\displaystyle{ AX=B}\). Jeśli macierz A jest odwracalna, to \(\displaystyle{ X=A^{-1}B}\). Obliczyć co trzeba i gotowe.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
metodę macierzy odwrotnej
\(\displaystyle{ A^{-1}= \begin{bmatrix} 0&-1&1 \\ -1&2&-1\\2&-1&0 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \left[A|I \right]-> \left[ I|A^{-1}\right]}\)
Za pomocą operacji elementarnych sprowadź lewy blok do
macierzy jednostkowej
Prawy blok macierzy przyjmie postać macierzy odwrotnej
Możesz jeszcze użyć
metody dopełnień algebraicznych (wyznacznikowa)
lub rozwiązać układ za pomocą rozkładu LU
Prawdopodobnie tylko macierze ortogonalne daje się odwrócić w
czasie \(\displaystyle{ O \left( n^2\right)}\) przez transponowanie
\(\displaystyle{ \left[A|I \right]-> \left[ I|A^{-1}\right]}\)
Za pomocą operacji elementarnych sprowadź lewy blok do
macierzy jednostkowej
Prawy blok macierzy przyjmie postać macierzy odwrotnej
Możesz jeszcze użyć
metody dopełnień algebraicznych (wyznacznikowa)
lub rozwiązać układ za pomocą rozkładu LU
Prawdopodobnie tylko macierze ortogonalne daje się odwrócić w
czasie \(\displaystyle{ O \left( n^2\right)}\) przez transponowanie
metodę macierzy odwrotnej
\(\displaystyle{ AX=B}\)
\(\displaystyle{ X=A ^{-1}*B}\)
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&1&1 \\ 2&2&1\\3&2&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} X \\ Y\\Z\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix} 5\\3\\1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1} =\begin{bmatrix} 0&-1&1 \\ -1&2&-1\\2&-1&0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&-1&1 \\ -1&2&-1\\2&-1&0\end{bmatrix}*\begin{bmatrix} 5\\3\\1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} -2\\0\\7\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} -2 \\ 0\\7\end{bmatrix}}\)
dobrze ?
\(\displaystyle{ X=A ^{-1}*B}\)
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&1&1 \\ 2&2&1\\3&2&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} X \\ Y\\Z\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix} 5\\3\\1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1} =\begin{bmatrix} 0&-1&1 \\ -1&2&-1\\2&-1&0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&-1&1 \\ -1&2&-1\\2&-1&0\end{bmatrix}*\begin{bmatrix} 5\\3\\1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} -2\\0\\7\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} -2 \\ 0\\7\end{bmatrix}}\)
dobrze ?