Dwa rownania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Tomo20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 5 lut 2009, o 18:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Dwa rownania

Post autor: Tomo20 »

Czy dobrze zrobiłem. Czy o to chodziło?

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x^2&4&9\\x&2&3\\1&1&1\end{bmatrix}=0}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x^2&3&2\\x&-1&1\\0&1&4\end{bmatrix}=0}\)


a)
det=\(\displaystyle{ -x^2+5x-6}\)
\(\displaystyle{ \Delta=49 ; \sqrt{\Delta}=7}\)
\(\displaystyle{ x_1=6 ; x_2=-1}\)

b) podobnie
\(\displaystyle{ det= -5x^2+10x{/tex]
{tex]\Delta=100 ; sqrt{Delta}=10; x_1=-1 ; x_2= 1,5}\)
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Dwa rownania

Post autor: barakuda »

o to chodziło tylko pomyliłeś sie przy delcie

\(\displaystyle{ Delta = 5^2-4 \cdot (-1) \cdot (-6) = 25-24 = 1}\)
ODPOWIEDZ