Wymiar, baza podprzestrzeni, macierze, rząd macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Pooli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 paź 2009, o 12:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Wymiar, baza podprzestrzeni, macierze, rząd macierzy.

Post autor: Pooli »

Mam problem z kilkoma zadaniami z algebry liniowej. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

1. Znaleźć wymiar i bazę podprzestrzeni rozpiętej na wektorach: (1,0,0,-1), (2,1,1,0), (1,1,1,1), (1,1,5,3), (1,-1,-1,0).

2. Zbadać liczbę rozwiązań układu równań w zależności od parametru \(\displaystyle{ m}\):

\(\displaystyle{ \begin{cases} mx+y+z=1 \\ x+my+z=m \\ x+y+mz=m ^{2} \end{cases}}\)

3. Obliczyć:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&2&...&n\\2&3&...&n+1\\.&.&.\\.&.&.\\.&.&.\\n&n+1&...&2n-1\end{array}\right|}\)
marta654
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 gru 2009, o 10:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W.

Wymiar, baza podprzestrzeni, macierze, rząd macierzy.

Post autor: marta654 »

Dołączam się z prośbą o wytłumaczenie tych zadań
ODPOWIEDZ