Dwie prostopadłe płaszczyzny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Modzio666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 paź 2009, o 15:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ghfhfh

Dwie prostopadłe płaszczyzny

Post autor: Modzio666 »

dana jest plaszczyzna H1 x+y+z+1=0. Wyznaczyc plaszczyzne H prostopadla do H1 zawierajaca punkty p =(1,3,1) i Q=(-1,-2,-3)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Dwie prostopadłe płaszczyzny

Post autor: BettyBoo »

Wektor normalny H1 to [1,1,1] i jest równoległy do H2, oraz wektor QP=[2,5,4] też jest równoległy do H2. Wobec tego ich iloczyn wektorowy jest prostopadły do H2, czyli może być wektorem normalnym H2.
Mając wektor i punkt (P lub Q) piszesz równanie.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ